Bánkitó fesztivál első nap

Annyi minden jót hallottam, olvastam már a Bánkitó fesztiválról, hogy gondoltam ideje kipróbálni ezt a háromnapos bulit. Bánk egy kis falu Nógrád megye nyugati részén, kellő távolságban/közelségben Budapesthez, viszont Egerből bő két órás autóút. Tömegközlekést meg sem merem becsülni. De ha egyszer megérkezik az ember Bánkra, a fesztiválra, akkor rögtön elkapja a hely varázsa. Egy kedves kis tó adja az alapot, körben dombok-hegyek-erdők.

bankito2014_09

Maga a fesztivál zeneileg elüt a nagyobb fesztiválok egyenfelhozatalától. Átfedés persze van, de új zenék is bőven felfedezhetőek. Viszont itt a kulturális, társadalmi, szociális témák is erősen felmerülnek különböző módokon: filmvetítések, előadások, beszélgetések, kiállítások, egyesületi bemutatkozások formájában.

Az első, csütörtöki nap a terep felfedezésével telt számomra, de természetesen koncertekből sem volt hiány. A terepszemlét a tó partján kezdtem. Az itt található Tó színpad az egész feszt legkarakteresebb, leghangulatosabb helye. Ikonikus. Az első koncert is itt volt. A melankolikusan kedves zenét játszó Mayberian Sanskülotts kezdte a koncertfolyamot. Ekkor ugyan még viszonylag kevesen voltak, de a zene, a hely, a hangulat nagyon egyben volt.

A tó körül találhatóak egyébként különböző civil szervezetek sátrai, pl. az Amnesty International, vagy a Menedék Egyesület. Ez utóbbi a fesztiválon a KULT by Menedék nevű, idén debütált márkájával jelentkezik. Az mKULT kollekciójuk darabjait – pólók, vászontáskák, képeslapok – afgán menekült gyerekek és velük kapcsolatban álló magyar gyerekek rajzai díszítik.

bankito2014_01

A tóparton kint van még a Magyar Kerékpárosklub és a Zöfi bringás szolgáltatásokkal. Az egész fesztiválra amúgy is jellemző, hogy sok bringa és bringás van.

Az előadások, beszélgetések javarészben a tó közelében, a falu központjában vannak. Csütörtökön mi bepillantottunk a szinte teltházas műhelybeszélgetésre, ami a nők politikai fellépéséről és annak korlátairól szólt.

Este 9-től belenéztünk a Népi Papa és a haverok koncertbe a tó partján. A zene elég táncoltatós volt, de a szövegek mellé simán ki lehetett volna tenni a 18-as karikát, és kis családunk fiatalabb tagjaira tekintettel el is hagytuk egy idő után a helyszínt.

Éjszaka viszont még ekkor kezdődött, és itt volt az ideje a tótól kb 10 perc gyaloglással elérhető Tábor felfedezésének. Mivel ezt a helyet a falutól egy kisebb hegy választja el, ezért az éjszakai bulikat ide rakták a fesztivál szervezői.

bankito2014_04

A Fran Palermo koncert utolsó számára sikerült csak kiérnem, amit azért is sajnálok, mert élőben még nem hallottam őket, és ráadásul most egy elég fullos formációval léptek fel – ha jól számoltam nyolcan voltak a színpadon. Utánuk Akkezdet Phiai hozta akkötelezőt a hálás teltsátornak.

Fran Palermo

Fran Palermo – foto: Bánkitó fesztivál

A tábornál még két helyszín van, ahol főként dj-k adják a zenét. A Bar 72 laza kis helyszíne mögött a Kontra Klub van mint szervező. Éjszaka chill- és tánchelyszínnek egyaránt tökéletes a hely, bár azért sátramat nem szívesen verném fel a közelében.

bankito2014_06

Egy kőhajításnyira a tábor területén található Északi színpadtól van az S*10 cirkuszi sátor, ahol dj-k, live-act-ek, koncertek vannak. Csütörtökön itt fél kettőig vártunk Cadikra, de a fáradtság sajnos hamarabb ágyba küldött minket, mint ahogy a magyar underground elektronikus szcéna meghatározó alakja elkezdte volna pakolni bakelitjeit.

bankito2014_05

Azért az első napon már nagyon jól vizsgázott Bánkitó feszt. Ugyan tömeg egyáltalán nem volt, de ez nem gond. A termézeti környezet, a családias légkör, a kulturális töltet, a jó idő, mind-mind együtt adták ki azt, amiért ez a fesztivál annyira szerethető. Várjuk a második napot.

Bánkitó fesztivál 2014, első nap >
Bánkitó fesztivál 2014, második nap >
Bánkitó fesztivál 2014, harmadik nap >

Bánkitó fesztivál hivatalos honlap >

 

Pingbacks

  1. Bánkitó fesztivál - péntek | PartMagazin.hu
  2. Bánkitó fesztivál - utolsó nap | PartMagazin.hu
  3. Bánkitófesztivál 2015 előzetes | partmagazin.hu

Megjegyzés készítése