Igen Eger Vállalkozásindító klub indul az Eszterházy Károly Egyetemen

Most októberben indul be az a vállalkozásindító klubsorozat, melynek célja, hogy az egri egyetemistáknak és a városi érdeklődő innovátoroknak, startuppereknek és társadalmi vállalkozóknak nyújtson egy olyan gyakorlatorientált oktatást, ami fejleszti az egri vállalkozói közösséget és segíti az ígéretes projektek (nemzetközi) piacra jutását.
Erről a hasznosnak ígérkező programról beszélgettünk Rab Mátéval (Igen Debrecen), aki a program tartalmi elemeiért felel és Jordán Dániel (Eszterházy Károly Egyetem) főszervezővel.

Igen Eger vállalkozásindító klub

Part: Megint egy tanfolyam másfél órás előadásokkal százszor hallott témákról??? Így képzeljük el az Igen Eger vállalkozásindító klubot? Szerinted mi az Igen Eger erőssége?
Rab Máté: Gyakorlatorientált. Nemcsak beszélünk róla, de meg is kell valósítani. A résztvevők startup, azaz vállalkozói csapatokat alkotnak, és eseményről eseményre haladniuk kell előre a projekttel. Ideális esetben jövő nyárra készen fognak állni a startup projektükkel, ismerik a vevői igényeket, tudják mi a termékük, kész az üzleti és pénzügyi tervük, összecsiszolódott a csapatuk.

Part: Ha jól tudom, akkor ez egy kipróbált és jól működő program. Máté, mondanál pár szót a debreceni előzményekről?
Rab Máté: 2014 szeptemberében indítottuk az első képzést Debrecenben, ott 3 hónap alatt, gyorsítottan haladunk. Itt hagyunk időt minden egyes részlet alapos kidolgozására. De még előttünk, Budapesten is futott az Igen képzése. Budapesten 8 képzést élt meg a program, Debrecenben most szeptemberben indult el az 5. Országosan többszázan végezték el. Debrecenben 21 csapat indult el, akik közül 10 még a mai napig működik. Ez óriási eredmény ahhoz képest, hogy általában 10 startupból 1 éli meg az első születésnapját.

Igen Debrecen 4 – A döntő legizgalmasabb pillanatai

Igen Debrecen 4 – A döntő legizgalmasabb pillanatai

Közzétette: Igen Debrecen – 2017. január 15.

 

Part: Kiket vártok a klub alkalmakra és miért éri meg részt venni az egész rendezvénysorozaton?
Rab Máté: Lényegében mindenkit, akit érdekel a vállalkozás indítása. Szerencsére az Egyetem nagyszerű partnerünk, és az egyetemistákon kívül nyitva áll a képzés a városlakóknak is, plusz a környékbelieknek. Lehet jönni egyénileg és csapatban is, kinek milyen fázisban van a vállalkozása.
Miért éri meg? Egyéni résztvevőként betekinthetünk a vállalkozás építés gyakorlati oldalába. Csapatként felgyorsítjuk a projektünket – kap egy keretet, hogy kéthetente ránézünk a projektre, mentorálással segítjük, nagyszerű előadóktól tanulhatunk, és van egy cél, a verseny megnyerése is.

Part: Mondasz egy debreceni sikersztorit?
Rab Máté: Jó példa a Glulu Gluténmentes Pékmanufaktúra. Lilla, az ötletgazda, egyedül jött, és talált magának csapattagokat. Februárban indult a képzésük, júniusban megnyerték a versenyt. Augusztusban megalapították a közös cégüket, szeptembertől telephelyet béreltek és elkezdtek gluténmentes péksüteményeket készíteni. Januártól már több alkalmazottjuk volt, mára 40+ terméket készítenek, és országszerte kaphatóak a termékeik.

Igen Eger Vállalkozásindító Klub Eger 2017

Part: A vállalkozásindító klubot az egyetem szervezi, de erősítsetek meg, hogy nem csak hallgatóknak szól a programsorozat, hanem bárki számára nyitott a részvétel.

Jordán Dániel: Valóban az Eszterházy Károly Egyetem a megvalósító, azonban több olyan szervezettel is kapcsolatban állunk, akik jelentős mértékben járulnak hozzá mind a népszerűsítéshez, mind pedig a megvalósításhoz. Ilyen például a startupokat és ötletgazdákat segítő INPUT program, akikkel felismertük, hogy Eger városában gyorsabb és minőségibb eredményt érünk el a fiatal innovatív vállalkozók és vállalkozni vágyók körében összefogásunkkal. A kérdésre visszakanyarodva mindenkit várunk szeretettel az eseménysorozaton – legyen az hallgató vagy sem – akiben ott motoszkál egy megvalósítható ötlet, azonban még sok a kérdése azzal kapcsolatban.

Part: Alapkérdés következik: mennyi a részvételi díj?
Jordán Dániel: Az EFOP-3.6.1-16. kódszámú, Európai Uniós pályázatnak köszönhetően a részvétel minden résztvevő számára díjtalan, azonban azt halkan megjegyezném, hogy más városokban ugyanezért a képzésért több tízezer forintot fizetnek ki az érdeklődők, ami talán mutatja a rendezvénysorozat minőségét is.

Part: Hogyan lehet jelentkezni a vállalkozásindító klubra?
Jordán Dániel: Próbáltunk minél több csatornán keresztül eljutni a potenciális jelentkezőkhöz, ami úgy gondolom sikerült is. A jelentkezésre van lehetőség a khi@uni-eszterhazy.hu e-mail címünkön, vagy akár a klubsorozat apropójából létrejött www.igeneger.hu weboldalunkon keresztül is. Ha esetleg valaki az utolsó pillanatban döntene úgy, hogy érdekli a képzés azonban nem regisztrált, semmi gond várjuk szeretettel!

Part: Miért éri meg az Egyetemnek egy ilyen programot szervezni?
Jordán Dániel: Egyetemünk számára is világossá vált, hogy a diplomán túli világ sokszor nehézséget okoz hallgatóink számára, ezért gyakorlatorientált képzésekkel és az Igen Eger nevű eseménysorozathoz hasonló rendezvényekkel szeretnénk őket felkészíteni a tanulmányaik utáni időszakra. Intézményünk számára az jelentené a megtérülést, ha az itt végzett hallgatók a későbbiekben a térségben vállalnak munkát, alapítanak vállalkozást és munkájukkal hozzájárulnak a város anyagi és szellemi gyarapodásához.

Part: Köszönjük a válaszokat és reméljük, sok jó ötlet kerül az asztalra, majd később a piacra az Igen Egernek köszönhetően.

Infó:

Igen Eger oldal    Egyetemi oldal  
facebook esemény  Igen Eger facebook oldal  

INPUT program

Igen Eger plakát

Pingbacks

  1. Igen Eger – vállalkozásindító klub indul – Input Program Magyarország

Megjegyzés készítése