Re:hetőség – megújuló energiaforrások Eger környékén

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ma az alábbi hivatalos felhíváson akadt meg a szemem:

„Az Eszterházy Károly Főiskola Agria-Innorégió Tudáscentruma lakossági fórumot tart Eger és térségének lehetőségeiről a tiszta technológiák és az energiahatékonyság témakörében 2015. január 29-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel a felsőtárkányi Faluházban.”

Hmm, érdekes téma. De miről is szól konkrétan ez a lakossági fórum??? Hol lehet erről többet megtudni?

Mivel a felhívásokban sehol egy honlapcím, sehol egy elérhetőség, sehol egy közérthető leírás, ezért rögtön felmerült, hogy ez lehet, hogy megint egy EU-s pályázathoz kapcsolódó fórum, amit csak le akarnak tudni a szervezők. Plusz: kis netes kutatás után kiderült, hogy az egri Leányka utcán is lesz ilyen fórum.

lakossagi_forum_2015_01_634Hopp, ez is gyanús: melyik normális városi lakos jár fórumozni egyáltalán, de ha mégis, akkor is miért menne fel a Hegyre, valami fősulis előadóterembe. És itt (ha nem jóval korábban) 1000-ből ezren fel is adják.

De mivel a gép dobott még pár linket, ezért kicsit utánaolvastam a témának. Egy jelenleg nem működő projektoldal, és néhány általános bemutatás után bukkantam arra a bemutatkozó tanulmányra, amelyből kibukott, hogy igazából miről is van itt szó.

És megérte a nyomozás.

Mint gyorsan kiderült, egy „megújuló energiaforrások térségi feltárását végző nemzetközi kutatási projektről” szól a fáma, melyet az egri fősuli tanárai, kutatói csinálnak, koordinálnak. Azaz egy kutatásról van itt szó, amely mélyrehatóan vizsgál meg Egerben és környékén valamennyi helyben elérhető megújuló energiaforrást és a fogyasztópiacot is.

megujulo_terseg

A kutatás három részből áll:

  1. a régióban rendelkezésre álló erőforrások (nyersanyagok) felbecslése,
  2. a térség ingatlanjainak energetikai állapotfelmérése, az egyes települések energiafogyasztásának meghatározása,
  3. a kutatás eredményeit magában foglaló adatbázis felépítése.

100%-ban megújuló energia ellátású modelltérség

És mindennek a végső célja egy 100%-ban megújuló energia ellátású modelltérség megalapozása.

De minek is kell nekünk ezeket a megújulókat kutatni és használni itt Eger környékén? Bár sejthető a válasz, mégis jó olyan mondatokat olvasni a bemutatkozó anyagban, hogy,

„Az Európai Unió jelenleg a megújuló energiák elterjedésének forradalmát éli.”

Érdekes kutatóktól ilyet hallani, főként „kedves” kormányunk ennek ellenkező előjelű tevékenységének tükrében. Az ökológiai szempontok mellett egy másik súlyos érv is felmerül a megújulók mellett:

„Megfelelő beruházási környezet megteremtésével, és az energiaátalakítás szisztematikus megvalósításával az előzetes becslések alapján a kutatási térségben mintegy 1000-1200 új munkahely létesülhet!”

Oké, meggyőzően hangzik, és szerintem fontos témáról van szó. De jönnek is elő azok a kérdések, melyek e kutatáson túlmutatnak:

  • nem válik-e ez a hasznosnak tűnő kutatás fölöslegessé azáltal, hogy nem lesz folytatása?
  • mi van a megújuló energiaforrások használatának szisztematikus kormányzati ellehetetlenítésével?
  • mi van a szemléletformálással?
  • a települési vezetők felismerik-e a „100%-ban megújuló energia ellátású modelltérségben” rejlő lehetőséget?
  • hol vannak azok a helyi civil szervezetek, melyek egy ilyen kutatási projektet lakossági szinten támogatnak, kiegészítenek, esetleg továbbgondolnak
  • a kutatás végző szakemberek – a kutatási feladaton túl – tudják-e a projektet széles körben kommunikálni, elfogadottá tenni, sőt sokakat megnyerni az együttműködéshez?

Sok-sok kérdés felmerül, és nehéz eldönteni, hogy ma Magyarországon egy ilyen kezdeményezés jövőjével kapcsolatban szkeptikusak vagy inkább optimisták legyünk-e.

Lehet el kellene menni erre a lakossági fórumra… Hátha…

 

Tovább: Az AGRIA-INNORÉGIÓ Tudáscentrum nemzetközi kutatási modellprojektjének részletes bemutatása

hotel_eger_megujulo_energia_634
Képek forrása: ujenergia.jkh.hu és www.agria-innoregio.org

Megjegyzés készítése