Lesz koszt – az egri Cabaret együttes új albumáról

Beszélgetés az éneklős, fúvogatós Halmos Andrissal

Az egri Cabaret (ejtsd: kabaré) együttesnek nemrég jelent meg az új albuma Lesz koszt címmel. Az együttes és annak tagjai jól ismert arcok az egri könnyűzenei életben. Az új album kapcsán kérdeztük a csapat motorját, frontemberét, Halmos Andrist.

Cabaret728

Part: Gratulálunk az új albumhoz! Jól sejtjük, hogy ez a 13 számot tartalmazó korong az első „nagy” albumotok?
Andris: Igen, ez az első igazi nagylemezünk. Készítettünk korábban 2 lemezt de azokat inkább demónak nevezném. Ez a lemez mind minőségében mind hosszúságában már nagyon „nagy”.

Part: Mióta készültök rá?
Andris: Nagyrészt új számokat vettünk fel de a régi demókról is kissé megtarkítva feljátszottuk kedvenceinket. A felvételek gyorsan elkészültek nagyon rutinos a zenekar. A megjelenésre várnunk kellett ugyanis a fő támogatónk a kommuna.org az Egon and Dönci munkálataiba volt belemerülve, ezért az utómunkák csak a film után következtek. A filmet látva megérte várni. Azóta már egy új album számai készülődnek, lassan megint stúdióba kell vonulni.

Part: Tudom, hogy nem szabad mostanában a stílusokat firtatni, mégis: milyen stílusba sorolnád a zenéteket, vagy kérdezhetem úgy is, hogy mi a jellegzetessége a zenéteknek, mitől lesz „kabarés” a hangzás?
Andris: Legyen mondjuk popzene és kész. Miért lenne  pl. alternatív, már a szó is hülye. Dalok semmi tudatossággal megírva, nem akar olyan lenni, nem akar úgy tűnni mintha, nem akar világot megváltani, nem akar olyan nagyon nagy egyéniség lenni, nincs stílusokhoz kötve, épp ezért tud maximálisan a miénk lenni, ezáltal kabaréssá válik bármihez nyúlunk.

Part: Mit érdemes tudni a kiadás körülményeiről. Az albumon olvasható, hogy szerzői kiadás – mit takar ez?
Andris: Nincs kiadónk magán úton jelentettük meg és védettük le, a Videoton sokszorosította, és gyönyörű borítóját Macsi grafikájával az Egri Nyomda készítette el.

Part: Bemutatod nekünk röviden a Cabaret tagjait?
Andris: File Sándor Pál a zenekar dobosa, Halmos András énekel, fuvolázik, Kónya Csaba a zenekar basszusgitárosa, Sohajda Péter „Sohi” pedig a Cabaret gitárosa és vokalistája. A lemezen közreműködtek még Gulyás Laci trombitán, Kovács Henrik pozanon, Wernigg Robi Kutya, Révász Ági zongorán, Macsi és Sedi egyebeken.

Part: A négytagú együttesetekben szinte mindenkit ismerhetünk más formációkból is. Ki hol játszik a Cabaret-n kívül?
Andris: Csabi a Kerekesben, Sohi az SHPT-ben , és a zenekar alkotta javarászt az EGRER A MARSON BAND –et is.

Part: Szerintem jellegzetes lett az album design-ja. Kinek a nevéhez fűződik?
Andris: Macsi a zseni grafikusunk, mindenesünk. Ő készítette a borítóterveket és a lemez grafikát.

Part: A pangó albumkiadási piacon hogyan sikerült összeszednetek az erőforrásokat a Lesz koszt c. albumotokra?
Andris: Félretettük a koncertpénzeket és találtunk támogatókat. A kommuna támogatta a teljes felvételt, Macsi elkészítette a grafikát és az Egri Nyomda is baráti alapon számította fel a nyomdai költségeket. Megjegyzem még így is sok volt, de megérte…

Part: Mikor és hol tervezitek az albumbemutató koncertet? Gondolok itt elsősorban az egri bemutatóra…
Andris: Egerben augusztus 26-án kedden 19.00-tól az érsekkerti „PAVILONBAN” lesz egy nyárzáró koncertünk, ami egyben lemezbemutató is.

Part: És az országban merre lesz koncertetek a közeljövőben?
Andris: Most lement a nyár vége a fesztiválszezonnak, szeptembertől pedig a megszokott helyeken leszünk hallhatók, így a bp.-i Gödör klubban, a Mentában, az Egálban, Győrben ,Miskolcon, Debrecenben…remélem minél több helyen.

Part: Mik az együttes céljai a jövőben? Mit terveztek most az album kiadása után és mit hosszabb távon?
Andris: Engem nem érdekel ez a zeneipar, nem akarok ebből élni. Zenélni szeretnék ezekkel az emberekkel, fellépni néhány jó színpadon, írni sok – sok számot és csinálni néha egy jó lemezt. Persze ettől függetlenül ez az életem egyik fontos, elválaszthatatlan része, ugyhogy szervezzük a koncerteket, a lemezeladást, ,a rádiós és tévés megjelenéseket és két videoklipünk is el fog készülni a közeljövőben. Itt szeretném megjegyezni, hogy az album megrendelhető honlapunkon és persze kapható koncerteinken.

Part: Sok sikert és további élvezetes koncerteket és albumokat!

 

Cabaret: Lesz koszt; Szerzői kiadás; 2008
Cabaret a neten: www.cabaretband.hu

Koncertek 2008 nyarán: 2008. augusztus 26., kedd, 19:00 – Zenepavilon, Érsekkert, Eger

Megjegyzés készítése