Közösségi biokertészet Egerszóláton

Táltoskert 2013 - KazalrakásEgerben is megfigyelhető az a tendencia, hogy a helyben termelt és a bio élelmiszerek egyre népszerűbbek, bár tömeges keresletről azért nem beszélhetünk. A helyi élelmiszerekkel, a közösségi kertészettel, a vásárlói közösségekkel több projekt, előadás is foglalkozott a közelmúltban a városban. Az aktív szereplők közül most egy olyat szeretnénk bemutatni, aki évek óta foglalkozik Egerszóláton családi méretben gazdálkodással, biotermeléssel és a közeljövőben újabb lépéseket tervez a helyi piacon való aktív megjelenés felé. Csathó Tiborral, az egerszóláti Táltoskert megálmodójával beszélgettünk.

Part: Te informatikusként dolgozol. Honnan ez a gazdálkodói véna?
Csathó Tibor: Szép történet lenne a „kockáról”, aki bezöldül, de kanyar van ebben 🙂 Eredetileg gödöllői környezetgazdász végzettségű vagyok, biotermesztést és méhészetet is tanultam az egyetemen, csak elcsábított 10 évre az informatika. Persze közben folyamatosan környezetvédőként is dolgozok az Életfában, egyre többet foglalkozom a helyi közösségek önrendelkezési törekvéseivel, fenntartható mezőgazdasággal, komposztálással stb. Csalódtam a globális élelmiszer piacban is, ha az ember egy kicsit is beleolvas a témába, égnek áll a haja. A családom egy generáció kimaradással mindig is gazdálkodott, a nagyim sokat mesélt a háború előtti saját gazdaságról, talán ezt is igyekszem újrateremteni. 2012-ben kiírták a Fiatal Gazda pályázatot, amiben extra pontok jártak a biominősítés bevállalásáért. Akkor már több éve gondolkodtam azon, hogy lehetne megvalósítani egy közösségi biokertészetet. Szóval minden összevágott, beadtam, nyertem.

Part: Mekkora területen gazdálkodsz és miket termelsz, tenyésztesz?
Csathó Tibor: 3,5 hektár földet vásároltam idén, ami mellé bérelek 16 hektár területet. 20 éve nem művelték őket, már látom, hogy több éves munkát jelent az állapotuk megfelelő szintre hozása. Két kertet régebb óta művelünk bent a faluban is, de idéntől már nagyobb méretben kell gondolkodni. Ha minden jól megy, pár év múlva egy komplex kis gazdaságban 5-6 hektár szántóföldi takarmány és gabona, 8-10 hektár legelő-kaszáló, 1 hektár biokertészet, rackák, baromfiak, méhek és gyümölcsészet lesz majd a Táltoskertben.

Part: A helyi termék még messze nem biztos, hogy bio is. Te hogy állsz ehhez a kérdéshez? Mennyire bio a gazdaságod?
Csathó Tibor: Már az egyetem alatt is biogazdálkodtam, és a kertekben sem használunk vegyszert vagy műtrágyát. Mindent komposztálok, még a diófalevelet is. Elkötelezett ökotermesztőnek tartom magamat, Táltoskertet is minősített ökogazdaságként képzelem el. Az első két-három év átállási időszak, de a földjeimen 2 évtizede senki sem vegyszerezett, ami jó. Szerintem az ipari jellegű mezőgazdaság csak egy nagy tévedés, de a kiszolgálói jól megélnek belőle. A környezet állapotát több száz éves távlatokban szinten tartani vagy javítani csak a lelkiismeretesen végzett bio-, biodinamikus vagy permakultúrás gazdálkodási formák képesek. Egyszerűen nincs más választás, csak ezt ma még nem fogja fel mindenki.

Part: A neten az is olvasható, hogy közösségi kertészetet csinálsz. Mitől közösségi ez?
Csathó Tibor: Gödöllőn Matthew Hayes már az ezredfordulón csinálta ezt a „dobozos” rendszert, azóta dédelgetem magamban ezt a termelési-gazdasági megoldást. A rendes neve „közösség által támogatott mezőgazdaság” lenne, de nekem a sima „közösségi” jobban tetszik, többletjelentést is hordoz, mert nem csak a közösség támogatja a gazdálkodót, hanem maga a gazdálkodás is építi közösséget. Ez egy új és helyes válasz a hagyományos mezőgazdasági termelés és értékesítés visszásságaira. A helyi termelő és 50-100 család alkot egy működőképes közösséget, akik együtt finanszírozzák meg a termelést, és mindenki megkapja hetente a saját egészséges zöldség-csomagját. Nincs felvásárló, nincsenek rárakódó költségek, minimális a szállítás, közvetlen és folyamatos kapcsolat van a gazda és a közösség tagjai között, bizalomra épül, nem sima eladó-vevő kapcsolat. Minden városban kellenének ilyenek, Egerben simán elfér több is, bio is és hagyományos is, bár szerintem a biotermelés egyfajta színvonalat, erősebb bizalmat is jelent a közösségben. De a termelést magát is közösségben kell végezni, egyedül nem megy.

Táltoskert 2013 - Az első trágyatermelő csoport érkezése

Táltoskert 2013 – Az első trágyatermelő csoport érkezése

Part: Ha valaki Egerben egészséges, helyben termelt élelmiszert szeretne venni, ráadásul a kereskedelmi láncot a lehető legnagyobb mértékben kihagyva, az jelenleg mit tehet? Kinél, hogyan érdemes vásárolni?
Csathó Tibor: Nehéz ügy, de optimista vagyok. Bizalmi válság van, nem csak zöldség fronton, ez több társadalmi folyamat, vagyis egyfajta erjedés eredménye. De a természetben minden erjedési folyamat végén elválik egymástól a nemes és a pocsék 🙂

Egy tudatos vásárlónak ma már fontos, hogy ismerje azt a termelőt, akitől vásárol. A helyi termelői piacoknak fejlődnie kell, és az elpocsékolt bizalmat vissza kell szerezni, ezért is jók az olyan rendezvények, mint a Pince-piac, a Tájexpó, vagy akár a Magyarok Vására. Mi ilyen helyekre járunk, illetve vannak ismerősök, ahonnan a lisztet, mézet stb. beszerezzük. Ma még lehetetlen minden alapvető élelmiszert megfelelő minőségben, helyi termelőtől beszerezni, de igyekszünk. Egerben már elindultak olyan törekvések, amik egy ilyen megbízható helyi termelői piacért dolgoznak, ezekben én is részt fogok venni. Az is fontos, hogy amit csak lehet, magunk termeljük meg. Erre mindenkit biztatok, csatlakozni lehet kis közösségekhez, itt Egerben is van már: az Első egri közösségi kert, és mindenütt szaporodnak a hasonlók.

Part: Te hogyan tervezed a jövőd? Mikortól és hogyan lehet tőled vásárolni?
Csathó Tibor: 2014-ben már indulni szeretnénk a közösségi biokertészettel vagyis a friss zöldség dobozokkal, először csak tesztüzemben. Persze egyéb, tartósabb vagy feldolgozottabb helyi terméket is tervezünk bevezetni. A takarmányt bőrében kell eladni.

Part: Most hétvégén, november 16-17-én lesz az Agria Tájexpo nevű rendezvény a Bolyki-pincészetnél, ahol Eger környéki termelők mutatkoznak be. Te ott leszel?  
Csathó Tibor: Igen, de még nem kiállítóként. Ilyenkor már csak tartós késztermékkel lehet megjelenni, ami Táltoskertben idén még nincs. De a rendezvény nagyszerű, több ilyenre, aktív szemléletformálásra lesz szükség a jövőben. A legtöbbször ezek a programok még pályázatból jönnek létre, de meg kell tanulnunk saját erőből is csinálni hasonlókat. Az ilyen bulikon összejönnek a hasonló gondolkodású emberek, már csak ezért is jó itt lenni. Mihamarabb szeretnénk kiállítani is!

Part: Köszönjük a válaszokat és jó termést, termelést!

Net: Táltoskert Közösségi Biokertészet  és Táltoskert fb oldal

Agria Tájexpo a Bolyki-pincészetnél

Tajexpo_2013_2

Pingbacks

  1. Gőgös Gúnár Party és Tájexpo a Bolyki-borkatlanban | PartMagazin.hu

Megjegyzés készítése