ELECTRIFY vol 10.@Trafó // William Basinski (US) / Andrew Pekler (DE) / Lanuk (HU)

Török László rádiós kommentátor szavait idézve – „Ilyen nincs és még is van!” Habár most nem Egerszegi Krisztináról lesz szó és nem is az olimpiáról, de sokak szívében hasonló örömet okozhat majd a hír, hogy bár alig ocsúdtunk fel az Aïsha Devi – TCF – Helm trió okozta révületből máris közeledni látszik a következő Electrify időpontja! Ráadásul jubilálunk, hisz ez lesz a tizedik. Nézzük hát, kikkel ünnepelhetünk?

William Basinski

William Basinski

Az első a fellépők sorában egy bizonyos William Basinski lesz, kinek neve könnyen lehet sokaknak ismerősen csenghet. A legtöbben nemes egyszerűséggel csak az ambient császárának becézik, de olyanok is vannak akik már isteni magasságokba emelték őt és műveit. Hogy mi hova tesszük, ezzel megvárnánk előadását, azt viszont meg kell hagyni érthető, ha sokan így gondolják. Az elmúlt közel 20 évben William nem tétlenkedett, hisz több mint 20 album kötődik nevéhez – legismertebbnek talán a Cascade vagy a The Disintegration Loop című zenéi mondhatók -, és akkor a kisebb kiadványokról, egyéb projektekről nem is beszéltünk. Zenéi az ambient és a zaj határmezsgyéjén táncolnak, örökismétlődő loop-technikája éppoly sajátossága, mint a régi mágnesszalagok felhasználása mellyel sokkalta kézzelfoghatóbbá teszi az elmúlást, mint azt a zenébe érezhetné az ember. Ráadásul külön pikantériája fellépéseinek, hogy különféle szalagos magnókkal és az ahhoz tartozó szalagokkal érkezik és ott helyben, mindenki szeme láttára építi fel a már elfeledettnek hitt eszközökből a hangok soha el nem múló táncát. Meditatív.

Andrew Pekler

Andrew Pekler

Az este második fellépőjét – habár lehet sokan nem emlékeznek már rá, hisz akkor a Groupshow felállás tagjaként volt jelen -, de 2010-ben az UH Feszten már megfordult piciny hazánkban. A szovjet származású, de mondhatni az egész világot bejárt Andrew Pekler projektjeit illetően fokozatosan építette át magát a gitártól az éneken át az elektronikus zenéig. Alkotásainak mintázatát – Basinskihoz hasonlóan – a loopolás adja, viszont műfajilag jóval több stílus elemeiből építkezik. Ha szeretitek a jazz-t, a pop-ot vagy a népzenét, akkor ő a ti emberetek, hisz mindez és még több is megtalálható előadásaiban, elektronikus formába öntve persze. Ami konstans jellemzője számainak az a lágy, simogató hangzás melyben az ismétlődések fokozatosan bővülnek és alakulnak mindig valami mássá, utaztatván ezzel közönségüket a mindenség végeláthatatlan óceánján. Utazós.

Lanuk

Lanuk

A harmadik és egyben utolsó a sorban egy hazai fellépő lesz, mégpedig Lanuk aka Gulyás Árpád. A legtöbbek számára az ő neve sem lehet ismeretlen, mivel többek közt ő a DerTanz zenekarának basszusgitárosa, de találkozhattunk már saját alkotásaival is nem egy alkalommal, hisz többek közt olyan kiadók jelentettek meg zenéit, mint a prágai Baba Vanga kazettakiadó és a Pushya Netlabel. Sőt, többek közt hallhattuk már a Tilos Rádióban is játszani, ide kattintva pedig interjút is olvashattok vele, melyet egy korábbi cikkünkben bemutatott oldal szerkesztői, a HAANG készített vele (utólag is köszönet érte). Azt hiszem nem is szaporítanám a szót semmilyen elemzéssel vagy gondolatmenettel, hiszen az említett interjúban nagyon szépen bemutatják ki is Lanuk valójában, és az ő munkásságát egyébként is felesleges lenne bekategorizálni, hisz pont az improvizatív kísérleti jellege az ami a főmotívumát jelenti és igazán élvezetessé teszi. Inkább csupán annyit „mondanék”, hogy bár nem tudom a fellépők sorrendje miként fog alakulni a tizedik Electrify során, de Lanuk fellépése – akár az elején, akár a végén legyen – méltó dicsérete és intő példája a hazai underground zenei szcéna pozitív alakulásának. Megismételhetetlen élmény.

ELECTRIFY vol 10.
Dátum: 2016. április 9. 20:00
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest, Liliom utca 41.
Belépő: Az első 100 jegy elővételben 1900 Huf, azután 2400 Huf
További információk itt a Trafó oldalán!

Megjegyzés készítése