Amikor a határok összefolynak – Kinshasa Electric programajánló

Mint azt már sokan hallhattátok, megannyi helyszínen, számos programmal vette kezdetét március 8.-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Soron következő cikkünkben ezek közül a program közül szerettünk volna kiemelni számotokra egy igazi ritkaságot, az április 15.-16.-án porondra kerülő kongói Kinshasa Electric című előadást – persze megjegyezném, érdemes körülnézni a programkínálatban, hisz a választási lehetőségek igen kecsegtetőek, legyen szó akár táncról, akár zenéről.

A fent említett produkció nem mondható mindennapinak még a Trafó programjait nézve sem. Hisz ritkán mondható el, hogy nem csak egy előadást tekinthet meg a nagyérdemű, de egyben betekintést is nyerhet egy egész ország és annak népének kulturális életébe, érintve és összekapcsolva a politikai berögződéseket, táncot, zenét és művészetet. Már pedig a Belgiumban élő, de kongói származású Ula Sincklea Trafóval és a BTF szervezőivel karöltve – erre ad előadásában lehetőséget mindenkinek.

Stílusát tekintve Ula a crossover műfajának jeles képviselője, hisz bár koreográfusként tartják számon, de éppúgy foglalkozott már filmekkel, installációkkal és performansszal is egyaránt, és ezt munkássága is hűen tükrözi. Előadásai – mint ahogy a soron következő is – számtalan elemből építkeznek, várhatóan jelen lesz benne, mind a kortárs és az utcai tánc, mind pedig a képzőművészetek és a helyi sajátos divatirányzatok színpadi megjelenítése. Ráadásul nem is akármilyen ritmusossággal, mivel a mostani előadásában három kongói művésszel karöltve a helyi (kinshasa) klubok és koncertek dinamizmusát mutatják be, a Baba Electronica néven közreműködő deejay zenei aláfestésével. Fontos ugyanakkor megjegyeznünk, hogy ne csodálkozzunk, ha sokszor ismerős jegyeket vélünk felfedezni, hisz a brüsszeli koreográfus a két földrész kultúráinak összekapcsolódási pontjait igyekszik beépíteni fellépésükbe.

Mindent összevetve egy igen impulzív, színes és mély előadás vár most ránk április 15.-én és 16.-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Javaslom, még most nézzetek körül a jegyeket illetően, annyi biztos, hogy nem sokáig lesznek elérhetőek.

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest, Liliom utca 41.
Dátum: 2015. április 15.-16. 20:00
További információk az előadásról ide kattintva a Trafó hivatalos oldalán!
A Budapesti Tavaszi Fesztivál programkínálatával pedig ide kattintva ismerkedhettek!

Megjegyzés készítése