Egy kultusz véget ért

Az emberrel sokszor előfordul, hogy többet vár el valamitől, amitől nem kellene. És ezzel nincs is semmi baj, hisz mindannyiunknak vannak vágyai, álmai és reményei amik néha hatalmukba kerítenek. De amikor egy olyan ideált döntenek le benned, ami meghatározó élmény volt – akár csak a Mikulás – már gyermekkorodban is és rádöbbensz, hogy az a valami már nem létezik, az ember komolyan elgondolkodik a miérteken.

Ilyen miérteket idézett elő bennem a mai nap során a Star Wars vadonatúj részének, Az Ébredő Erőnek a megnézése is. Hogy miért? Csapjunk bele a lecsóba, hisz a készítők is így csinálták.

A film, amit ha mondaton belül írtunk volna is nagy „A” betűvel kezdődne, sajnos nem is lett olyan nagy, sőt… egészen biztos vagyok benne, hogy még csak egy kis szeletet sem fog elfoglalni – elődjeivel ellentétben – a filmtörténeti remekek tortájából. Pedig a Disney gyermekmunkából szorgos munkásságából összekuporgatott pénzből J. J. Abrams rendezőnek bőven volt miből költeni, amit meg is tett, mégsem tudtak többet összehozni egy egyszer nézhető, effektekkel feltarkított akciószájönszfiksönnél. A történet finoman szólva is összecsapott, illetve már-már elcsépelt, sokszor olyan érzést kelt mintha Az Új remény remake-jét néznéd, fun verzióban persze. Elveszett főhős, egy új fiatal megjelenése, lázadás, pár régi karakter megjelentetés és likvidálása – előre sejthető módon persze – csak mindennemű drámai lezárás nélkül, inkább bicskanyitogatóan. A vizuális látványvilág semmi extrát nem nyújt, így lassan 2016 magasságában már nyugodt szívvel mondhatjuk, a megfelelő anyagi támogatással „bárki” más is megcsinálta volna így a filmet, talán még jobban is. A poénok csak akkor tudnak mosolyt csalni az ember arcára, ha a régiektől látjuk őket, bár be kell vallani Harrison Ford sem a régi már, az új karakterek megjelenései pedig inkább paródia jellegűek. Ezen kívül mást nagyon fel sem tudok hozni az egészből, mert egyszerűen semmi nem maradt meg belőle! Semmi, csak a szomorú valóság.


Az óriási csinnadrattával és hype-al felkonferált hetedik részből csak egy konklúziót lehet levonni, hogy bár a filmet lezáratlanul hagyták és valószínű jönni fog a folytatás – hisz valamivel el kell adni a megmaradt játéklézerkardokat és posztereket – sajnos ezután a rész után a laikusok is lazán képben lesznek, hogy ez most „hányadik rész is volt”. Az utolsó, amivel könnyen lehet, hogy egy kultusznak is vége.

Megjegyzés készítése