Interjú Tóth Szabinával, a Bless frontemberével

sabinaint2

Nem is olyan rég hangot adtunk egy magyar formáció megalakulásáról, első klipjéről és a következő számukról is. Sőt, egy interjúval is elígérkeztünk nektek. És bár kicsit megcsúszva a sok próbának, stúdiózásnak köszönhetően, de most sikerült pár kérdés erejéig elrabolnunk a zongora elől a Bless frontemberét, Tóth Szabinát. Íme!

DeNo: Szia Szabina! Köszönöm, hogy a sok munka közepette egy kis időt szenteltél nekünk! Ígérem nem tartalak fel sokáig. Úgy tudom igen nagy munkában vagytok, jól hallottam?
Sabina: Sziasztok! Részünkről a megtiszteltetés. Igen, – mosoly – szerencsére.

DeNo: Korábbi beszélgetésekből fakadóan sok érdekes választ hallottam már erre a kérdésre, így esetetekben is kíváncsi lennék és szeretném ezzel kezdeni az interjút. Hogyan jött az ötlet, hogy zenekart alapíts, és hogyan jött konkrétan a Bless?
Sabina: Klasszikus zenészként kezdtem a pályafutásomat és ebből is szereztem diplomát, mint zongoraművész. Gyermekkorom óta írtam zenéket, de a zeneművészeti iskolák elvégzése nagyon sok energiát és időt vett igénybe, ezért amíg tanultam nem igazán tudtam foglalkozni a zeneírással. Volt egy két koncert, amin lehetőségem volt zenekarral előadni a dalaimat, de itt ki is merült a dolog. A Művészeti Kar elvégzése után hazajöttem és tanítani kezdtem, amit a mai napig csinálok és nagyon fontos dolog az életemben. Az első egy két évben mondhatni bezárkóztam a stúdiómba és elkezdtem írni. Egy idő után természetes és magától értetődő volt, hogy szeretném megcsinálni ezeket a dalokat és eljuttatni a közönséghez. Mivel javarészt szólistaként koncerteztem kiskorom óta, ezért mindig is szerettem volna csapatban zenélni, a bennem lévő érzéseket és gondolatokat a legmegfelelőbb csatornán akartam közölni, így egy zenekar alapítását láttam a legmegfelelőbb lépésnek.

DeNo: A többiekkel hogyan ismerkedtél meg, hogyan kerültek ők képbe?
Sabina: Egyik nap egy barátom elvitt egy underground koncertre, ahol egész este szabadon zenéltek a fellépők. Megérintett és hatott rám ez az este. A szünetben odamentem az azóta már befutott formáció egyik alapítójához, Dj Qcee-hoz és megkérdeztem zenélne e velem. Igent mondott. Hát itt kezdődött. Elindult egy folyamat, új embereket kezdtem megismerni, új zenéket hallgattam, játszottam, melyek hatottak a saját munkáimra is. Több formációt kipróbáltam. Kemény tanulási folyamat volt ez. El kellett picit engednem a klasszikus vonalat ahhoz, hogy most újra belevigyem a már populáris világomba és ötvözni tudjam a kettőt. Úgy érzem megtaláltam az arany középutat a klasszikus és a mainstream vonal között úgy, hogy az üzenet és a zenében, szövegben rejlő mélység megmaradjon.

DeNo: Izgalmas lehetett a váltás, és a témák is így fogannak? Vagy maga a Bless is így jött?
Sabina: Hatni szeretnék az emberekre és a dalaimon keresztül tisztán szeretetet sugározni, közvetíteni feléjük. Azokat a globális problémákat írom ki magamból, amelyek bántanak. Azokat az életérzéseket mondom el zenével, melyeket fontosnak tartok.

Hogy hogyan jött konkrétan a Bless?

Olvastam egy cikket épp akkor és megérintett, elszomorított. Állatok legyilkolásáról volt szó benne. Lementem a stúdióba és leültem a zongorához. Fél óra múlva megszületett az első Bless dal, a Hey Man. Itt éreztem először, hogy ez most más és ezt kell csinálnom, ezt akarom csinálni, ez a küldetésem. Az is világossá vált, hogy nem csak a zene a fontos, hanem a szöveg is. Ahhoz, hogy mindent el tudjak mondani, nem elég pár verze és refrén.

DeNo: Ezután ismerkedtél meg a többiekkel gondolom, hogyan kerültek ők képbe?
Sabina: Igen, ekkor kerestem fel egy jó barátomat MC Fantomot (Csépai Gábor – a szerk.) és megkérdeztem lenne e kedve rapelni a Hey Man-ben. A válasza igen volt és hamarosan el is készült a szövege. Viszont ezt a dalt úgy írtam meg, hogy két rappert szerettem volna benne. A világ globális problémáit boncolgatja. Éhezés, szegénység, háború, természeti katasztrófák és környezetvédelem. Ez egy kemény téma, sok mondanivalóval. Egy New York-i MC volt a másik művész, akivel dolgoztunk rajta, de nagyon lassan haladt a munka és én nem akartam tovább várni. Ekkor valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva elmentem ugyanarra a formációra, ahová anno levittek évekkel ezelőtt és meg sem álltam az éppen akkor fellépő MC Kemonig, akit akkor még csak hallomásból ismertem és tudtam, hogy egy már befutott előadóművész. Leültem mellé és elmondtam neki, hogy szeretném, ha szöveget írna erre a számra, volna e hozzá kedve? Pár nap sem telt el és megkaptam, és elkészült a Hey Man. Nagyon boldog voltam!

DeNo: Ezután be is indult a szekeretek úgy tudom.
Sabina: Jól indult tényleg. Leforgattuk a klipet és elkezdtünk dolgozni egy közös koncerten, klipbemutatón. Itt már a többi zeném is képbe került és összeállt a produkció, elindult a Bless. 2014. februárjában bemutattuk az A38 hajón, a Random Trip előtt is – és most már elárulhatom, hogy ez volt az a rendezvény, ahová először levittek és akiket annyiszor hallgattam, figyeltem az évek alatt, akiktől annyit tanultam. Ez volt a legnagyobb boldogság és bizonyíték arra, hogy jó helyen vagyok. A koncertnek és a klipnek nagy sikere volt és ezután jött a kérdés, hogyan tovább?

DeNo: Ezt én is kérdezhetném! És hogy volt?
Sabina: Mivel a csapatból voltak, akik erre az egy számra álltak közénk át kellett gondolnom, kikkel és hogyan tudom ezt folytatni. Szerettem volna a zenéimet úgy megcsinálni, ahogy az bennem megszületett és ehhez kezdtem el megfelelő embereket keresni, majd szépen összeállt ez az egész egy zenekarrá.

DeNo: Stílusban nem vagytok azért teljesen hasonlóak, persze a sokszínűség kincs, de könnyen dűlőre tudtok jutni egy szám elkészítésekor, hogy az hogy nézzen ki, hogyan alakuljon?
Sabina: Az első ember aki mellém állt és hitt ebben az egészben az Kemon volt. Elkezdtünk közösen dolgozni, zenéket, szövegeket írni. Igaz, hogy más stílusban mozogtunk, de az első perctől kezdve valami megmagyarázhatatlan oknál fogva minden passzolt. Egy a hitvallásunk, az erkölcsi értékrendünk és sok tekintetben egyformák vagyunk, a különbségek pedig a mi esetünkben építőek voltak, csak jobb lett tőle minden. Olyan dolgokat hozunk ki egymásból, amikről lehet nem is tudnánk a másik nélkül. Rengeteget tanulok tőle minden alkalommal amikor együtt vagyunk. Elsősorban a barátomnak tartom, ami nagyon fontos ahhoz, hogy lélekből zenélhessünk együtt. Nagyszerű és különleges művész, aki rengeteget tud adni a világnak és az embereknek. Az én saját szubjektív véleményem az, hogy a Bless-ben Kemon egy olyan arcát mutatja meg, amit máshol nem tapasztalhat meg a közönség. Mintha kinyitna még egy fakkot a szívében. Hiteles és profi, amit csinál. Nem csak rapel, hanem énekel is. Minden alkalommal megdobban a szívem amikor meghallom a hangját.

DeNo: És a többiekkel mi a helyzet? Van esetleg példaképetek?
Sabina: Miközben dolgoztunk a dalainkon egy alkalommal a Zag Music stúdióban próbáltunk. Késett az akkori dobosunk, ezért Sápi Géza beült hozzánk zenélni. Akkor és ott meg is pecsételődött a sorsunk – mondja Sabina nevetve. Együtt maradtunk és ez azóta sem változott. Csodálatos dobosnak tartom, aki hisz az igazi zenében. Egy utolsó mohikán. A zenészeknél rendkívül fontos a kémia, úgy mint a szerelemben. Nálunk ez az első perctől fogva működik. Szerelem van a levegőben…a zenébe vagyunk mindnyájan szerelmesek. Hát így született meg a Bless.

DeNo: Ha jól tudom most jött ki egy új zenétek. Az emberek hajlamosak más szemszögből értelmezni a dolgokat, és ti szerettek ráadásul egyébként is globálisan nehéz témákat boncolgatni. Mit üzentek az embereknek ezzel a számmal?
Sabina: Igen nemrég kihoztuk második számunkat a Paradise Feelinget. Ez a dal egy vidámabb témával foglalkozik. Életérzés. Kinek mit jelent a boldogság? Kinek mi a paradicsom? Nekünk a zene… és Nektek?

DeNo: Csak a magam nevében nyilatkozhatok, de az életérzéssel egyetértek.
Sabina: Ebben a számba mindenki megtalálhatja önmagát. Jó volt boldogan és felszabadultan zenélni és dolgozni rajta, boldogságot, szeretetet adni vele az embereknek. Ráadásul leforgattuk a második klipünket is hozzá és ez is siker lett. Nagyon jó visszajelzések jöttek.

DeNo: Nehezen sikerült elérni titeket az interjú miatt, csak nem nagy durranás várható?
Sabina: Most rengeteget dolgozunk, stúdiózunk. Készítjük a dalainkat, klipjeinket. Szeretnénk hamarosan elkezdeni koncertezni és kilépni a közönség elé.

DeNo: És milyen közönséget képzeltek el magatoknak? Kinek ajánlanátok leginkább a koncertjeitek?
Sabina: Nem rétegzenét csinálunk, a dalaink mindenkinek szólnak, mindenkit érintenek, nem csak egy korosztályt fognak meg. Ha jellemznem kéne a Bless-t, akkor azt mondanám mindenki eredeti. Igaz célok vannak, igaz emberekkel és nagyfokú zenei alázattal. Mindenki részese a zenének és ettől lesz az ami, így igazából mindenkinek – válaszolja mosolyogva.

DeNo: Tehát a következő fellépéshez még türelmesnek kell lennünk, de ezek szerint elégedettek vagytok a dolgok alakulásával?
Sabina: A szeretet és a hit vezérel minket az utunkon. Amikor gyorsabban kezd verni a szíved a zenésztársaid hallatán, akkor azt hiszem jó időben, jó helyen vagy.

DeNo: Ezt örömmel hallom és ezzel meg is köszönném az interjút! Üzensz esetleg valamit az olvasóknak?
Sabina:
Mi köszönjük az egész csapat nevében! És persze, hogy üzennék! Csak egy szót: bl3sS!

 

További információkat pedig találhattok a Bless zenekar facebook oldalán!

Megjegyzés készítése