Balaton is your lake – B.my.Lake 2013

Ha Balatonvilágos, akkor már B.my.Lake

Lágy szellő fújdogál a csöndes alkonyatban Balatonvilágoson, de ki tudja még, meddig folytatódhat ez így a Siófok melletti kicsiny településen? Mi tudjuk, nem sokáig, mert közeledik az idei esztendő talán legnagyobbnak mondható magyarországi durranása, hála a Volt produkciónak és a Deadcode Productionnek, mivel jön kis hazánk – a névsort látva megelőlegezhetőnek érzem azt mondani – legjobb elektronikus zenei fesztiválja!

bmylake

Mikor hónapokkal ezelőtt hallottam a szóbeszédet, hogy egy újabb fesztivált hoznak össze a Balaton partján, elsőre semmit nem tudtam mondani. Mindenki azt mondta, hogy ez más lesz, mint a Sound, de nem akartam elhinni. Be kell vallanom, nagyot tévedtem. Védelmemül szolgálva, tévedésem fokozatosan kezdtem bevallani, ahogy az első információk elkezdtek szárnyra kelni róla, és idővel rá is jöttem, ez tényleg nem akármilyen fesztivál lesz. Nem akármilyen, mert végre gondoltak az itthon élő fiatalokra, valamint az elektronikus zene igazi híveire. Összehoztak egy olyan fesztivált, ami elérhető mindenki számára, és nem a már megszokottnak mondható fellépők névsora és nem is holmi Dzsetták díszelegnek majd a plakáton rajta. Jobbak azoknál, az igazi nagyok, olyan előadók, dj-k és producerek, akiknek a fellépéseit itthon eddig leginkább csak a boiler room adásaiból ismerhettünk. Esetleg más külföldi fesztiválokról vagy bulikról, ha éppen a vak szerencse úgy adta, hogy kezünkbe kerülhetett egy-két setjük. Hát lássuk is, milyen példákkal szolgálhatunk – igen kizárólag példákkal – mivel mindenkit kiemelhetnénk a névsorból, csak akkor cikkünk egyszerű felsorolássá válna csupán, azt pedig mi sem akarjuk.

A fesztivál három napja alatt hét különböző színpadon több stílus kiváló fellépőjét láthatja a nagyérdemű. A rockerek inkább most fogják be a fülüket, mert lesz itt minden, ami miatt az elektronikus zene elektronikus zene. Hazai és nemzetközi szinten is olyan műfajok képviseltetik magukat, mint a drum and bass vagy a techno, de lesz itt még tech-house, minimal, elektro is. Sőt, ismerve néhány nevet, azon se csodálkoznánk, ha felszólalna több dubstep, vagy éppen deep-house klasszikus is, nem beszélve a mostanában újra elő-elő jövő breakbeatekről. De elég tényleg a csigázásból, nehogy a nyúl vigye a vadászpuskát!

zedsdead
Ami a fellépőket illeti, csak hogy párat említsünk, már az első nap olyan nevek jönnek, mint a bozontos John B, vagy éppen a Zeds Dead, de fellép még Tiga, és Lee Curtiss is. Ahhoz pedig, hogy ne csak éjszaka legyen pörgés – mert az elektronikus zene kedvelői, a közhiedelemmel ellentétben, nem csak vámpír üzemmódban mozognak -, a napközbeni időszakra már a „kora reggeli” tízórás időponttól kezdve négy színpadon lesz, fokozatosan adagolva a talpalávaló. Ehhez olyanok lesznek segítségünkre többek közt, mint a budapesti éjszakából vagy az egyéb honi fesztiválokról is ismert Dr. Zoidberg & Subotage vagy éppen Ian Autorun.

Extrawelt
A hétfői, második napi névsort végignézve – és igyekezve, hogy ne tegyek nagy kivételezést – én mindenképpen megnézném magamnak, mit alkot a parton déltől Isu, de elgondolkodtató az este hatórás Stereokillaz fellépése is. Szerencsére a kilátogató nyugodtan próbálkozhat ajánlataimmal vagy éppen a máséval, mert bőven van miből válogatnunk, hisz a nap többi fellépője is igazi garancia lehet egy fennkölt folytatáshoz. Az este folyamán pedig ismét igazi csemegék jönnek el hozzánk. Érkezik ugyanis – dobpergés közepette – Popof, azt megelőzve pedig nem más, mint az Extrawelt! De más színpadok sem lesznek ám piskóták. A My Stage színpadán jön például a klasszikusnak számító Robag Wruhme és Guy Gerber is, míg a tó színpadán olyanok szolgáltatják majd a tört ütemet, mint Chris.SU, Gemini vagy éppen a méltán világhírű Dj Marky és Stamina MC páros. De a nem említett előadókról ne is beszéljünk, a plakát magáért beszél, mert lesz még egy nap ezen kívül is, és ember legyen a talpán aki végig bírja ezt a veretést, akár több szusszal is.

julianjeweil
Az utolsó – remélhetőleg – napsütötte keddi napon már reggeltől olyanok zenélnek majd nekünk, mint Coyote és Chriss, de ott lesz még velünk Jay Lumen és Beta is. Míg az Open Air színpadon többek közt Statik és Jade fogja táncoltatni a népet. Azt esti órák szentségét követve pedig, egy mondhatni extatikus zárónap elé nézhetünk, mert nem kisebb djket és producereket hozott el nekünk a szervezőség, mint Oliver Koletzki, Sascha Dive, Julian Jeweil vagy éppen Oliver Huntemann, de jön még Mathias Tanzmann és Robert Dietz is. A mondhatni „tört” színpadon ott lesz hazánk zászlóvivője, Palotai Zsolt, olyan nemzetközi fellépőkkel karöltve, mint Porter Robinson vagy éppen a Delta Heavy.

Ehhez nincs más, mit hozzá lehetne tenni. Nem lehet kérdéses, ott a helye mindenkinek, aki az elektronikus zenét egy picit is a szívébe zárta. Én mindenképpen úgy érzem ott a helyem, mert ez a közeg mást ígér, egy olyat, ami talán rég volt, amitől messze áll a mainstream, és benne doboghat az underground, és benne doboghatunk, mi is egyaránt.

Pingbacks

  1. Egy fesztivál, ami mindenkinek elérhető! | partmagazin.hu
  2. A száraz tények – B my Lake 2015 | partmagazin.hu

Megjegyzés készítése