Ami az ecseten kifér – kiállítás lesen

2015. márciusa – és folytatása – bizton mondhatjuk, sok jóval kecsegtet a művészetek kedvelőinek. Most összegyűjtöttünk pár aktuális tárlatot Budapestről, amiket ha arra jártok, érdemes megtekinteni.

Green

Elsőnek a Green névre keresztelt, egri kapcsolódású kiállítást szeretnénk ajánlani nektek, ami március 20. és április 20. között megtekinthető, a budapesti Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület közreműködésével. A kiállított művek az EKF Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak keze munkáját dícsérik. A kiállítók műveire az egyedi és egyben innovatív gondolkodás a jellemző, hisz mint a plasztikai ábrázolás, mint az elektronikus grafikák megjelenítésre kerülnek. A szervezők a válogatás során a legnagyobb hangsúlyt a természeti környezet művészi kontextualizálására helyezték, ennek köszönhetően a fő jellemzők a természetes anyaghasználat, a kézművesség újrahasznosítása és az efemer jelleg. De jelen lesznek még a napjainkra oly jellemző, ökológiai perspektívák is a természetesség és a mesterségesség keresztmetszetében. Műfajilag többek között lesznek fotódokumentációk, installációk és videók is egyaránt, de a sort még folytathatnám…

Helyszín: Budapest, Rottenbiller utca 35.
Dátum: 2015. március 20. – április 20.
További információk itt a kiállítás facebook oldalán!

Direkt Fanzine 8. – Before/after

A második ajánlatunk a sorban a Direkt Fanzine 8. – Before/after névre keresztelt kiállítása, ami március 5.-én már útnak is indult, de egészen április 30.-ig megtekinthető a budapesti kArton Galériában. A direktben megjelent korábbi műveket eleinte a teljesen szabad tematika jellemezte, de napjainkra ez is kiforrottabbá vált, és elmondhatóvá vált, hogy a publikálók mindig egy adott téma köré építik műveiket. Természetesen a most soron lévő alkalom is jobbnál-jobb grafikusokkal, illusztrátorokkal és képregényesekkel karöltve fogant meg, és ahogy a szervezők is írták: „Egy kis régi, egy kis új, egy kis tarka, egy kis monokróm, egy kis eredeti, egy kis print. Azaz a Before/After fanzine munkái élő egyenesben a Bestiárium Hungaricummal és a Zsiráfablakkal karöltve, valamint válogatás az 1-5. Direktből.”

Helyszín: kArton Galéria, 1054. Budapest, Alkotmány utca 18.
Dátum: 2015. március 5. – április 30.
További információk itt a kiállítás facebook oldalán!

beforeafter

 No pain no game

Ajánlónk soron következő szereplője egy nagyobb volumenű „falat”, hisz a Ludwig Múzeumot aligha kell bemutatni bárkinek. Viszont a soros kiállításukat biztos, ami biztos szerettük volna közreadni, hátha valakihez még nem jutott el a híre. A No pain no game tárlata két emblematikus médiaművész-médiakritikus munkásságának ad újabb tanúbizonyságot. Volker Morawe és Tilman Reiff korábbi művészete sokakban bár szadizmust sejtet, a legtöbben még is műfajuk dadaistáiként tartják számon őket. Alkotásaikra éppoly jellemző a széles látókörűség, mint a provokáció és a polarizáció – talán ennek is köszönhető hogy megannyi elismerésnek örvendenek világszerte. Játékos installációk legújabbja a No pain no game pedig most 2016-ig tartó turnéja során kis hazánkban is látogatható! Használjuk ki.

Helyszín: Ludwig Múzeum, Budapest, Komor Marcell utca 1.
Dátum: 2015. március 20. – május 10.
További információk itt a kiállítás facebook oldalán!

Szvet Tamás: Fényidézés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az UNESCO a 2015-ös évet a Fény évének címkézte, és ha már így történt, Szvet Tamás képzőművész kapva kapott az alkalmon és elhozta nekünk a budapesti Műcsarnokba a Fényidézés névre keresztelt tárlatot. A Fényidézés lényegében egy interaktív fényinstalláció, ami szó szerint a magyar fényművészetet hozza el nekünk egészen a 90-es évekig visszanyúlva. A kiállítás megtekintése több szempontból is izgalmasnak mondható, hisz darabjai zseblámpák használatával, tükörfelületeken tekinthetőek meg, ráadásul időrendi sorrendben, így a látogatás közben mintha csak visszasétálnánk a múltban. Nem utolsó sorban pedig a művek fizikai valójukban nem is léteznek, a technikai eszközök segítsége nélkül nem lennének megjeleníthetőek! Ezzel is hivatottak erősíteni azt a munkásságot, ami a technika és a művészetek összekapcsolódását inspirálja.

Helyszín: Műcsarnok, Budapest, Hösök tere 56.
Dátum: 2015. március 21. – április 26., kiállítás megnyitó: március 20. 19:00
További információk a kiállítással kapcsolatosan a megnyitó facebook oldalán!

ReGamEx – 7. Retro video- és kvarcjáték kiállítás

Utolsónak pedig kissé más világba evezve, felhívnánk a figyelmet a budapesti Csokonai Művelődési Központ két napos Retro video és kvarcjáték kiállítására, ahol március 28. és 29.-én  nemcsak, hogy megtekinthetjük, de ki is próbálhatjuk a megjelenített darabokat. Így hát bátran mondhatjuk, hogy ez most nem csak egy szimpla művészeti látogatás lesz, de egy igazi nagy retro gamer banzáj is egyben. Most a fiatalok rácsodálkozhatnak, míg az idősebbek nosztalgiázhatnak egyet, mert itt fel lesz vonultatva minden a „múlt technológiáját” illetően, ráadásul a szervezők ezen kívül kvíz játékkal, tombolával és versennyel is várják a nagyérdemű látogatókat.

Helyszín: Csokonai Művelődési Ház, Budapest, Eötvös utca 64.
Dátum: 2015. március 28. 10:00 – március 29.18:00
További információk a rendezvény facebook oldalán!

Megjegyzés készítése