Ami a csövön kifér – B my Lake programajánló

Előző cikkünkben – itt – már közreadtuk a legszárazabb tényeket és információkat az augusztus 19.-én startoló, Balatonvilágosról Zamárdiba költöző B my Lake fesztiválról. Ahhoz viszont, hogy még jobban rápörögjetek az alkalomra, soron következő írásunkban ajánlunk is picit kikre érdemes fokozottan odafigyelnünk a számtalan kiváló fellépő közül.

B STAGE

GUSGUS live:
A reykjavíki csapat már közel 10 éve borzolja a kedélyeket fellépéseivel és zenéivel szerte a világon. A kezdetben nagyobb létszámú banda már több ízben is megfordult kicsiny hazánkban, így sokaknak ismerősen csenghet a nevük és dallamaik egyaránt. Nagy örömünkre nem kellett sokáig várnunk, hogy újra meglátogassanak minket. Stílusukat tekintve igazi üde színfoltok ők napjaink zeneiparában. Hangzásviláguk bár leginkább egy fajta techno-soul egyveleg, zenéikben még is jelen vannak olyan elemek is, mint ami a könnyebben fogyasztható szintipopra jellemző és ehhez társul még Stephan Stephensen állandó pozitív kisugárzása, és Högni Eggilson csábító vocalja, amivel aztán mindig képesek levenni a lábáról közönségüket.


TALE OF US:
A dj/producer páros, Kram és Matteo nem ok nélkül lettek emblematikus figurái napjaink elektronikus zenei szcénájának, hisz sokak szerint egy fajta megújítói is annak. Hangzásviláguk mesébe illő, mesteri odafigyeléssel keverik a house, a techno, a pop, sőt még a nu-disco és a rockosabb ritmusokat egyaránt, okozva ezzel felfokozott őrületet fellépéseiken. A méltán híres páros körbejárta a világot, hazánkba sem első alkalommal érkeznek, és remélhetőleg nem is utoljára, bár azért még kár lenne kihagyni őket.

SVEN VäTH:
Neve valószínűleg a legtöbb elektronikus zenét kedvelő számára ismerősen csenghet, hisz az 51 éves dj és producer egy igazi életművész és ez zenei szempontból nézve is hamar kiütközik. Sokszor stílustól függetlenül tud és nyúl is a zenékhez, amivel igazi közönség gerjesztő hatást tud elérni. Hallottam már tőle, drum and bassre kevert technoklasszikust, és „mainstream” pop zenére kevert deep houset is, ráadásul nem csak úgy egymásra keveri, de úgy hogy a lábak nem állnak meg! Lényegében bármire képes a pult mögött, mivel kiváló érzékkel képes elkapni a közönség hangulatát, és tud aszerint a lemezekhez nyúlni is, ráadásul sosem rest felrakni a legeslegújabb finomságokat sem, amik még szinte gőzölögnek, oly melegek. Egyszerűen jellemezve, egy igazi zseni. Kötelező!

THE ADVENT:
Cisco Ferreira egy igazi techno legenda, első zenéjét még 1988-ban adta ki – mikor még a techno létezéséről sokan nem is tudtak – és az ezt követő munkásságával el is érte, hogy napjainkra neve szinte összeforrjon a techno műfajával. Igaz a The Advent néven létrehozott felállásban korábban többen szerepeltek, napjainkban már csak egyedül viszi tovább a történetüket, ugyanakkor nem ok nélkül, hisz fellépései – legyen szó akár dj set-ről, akár live-ról – világszerte keresettek és híresek. Így hát, amikor programot választunk, őt sem érdemes a prioritásban hátra szorítani, hisz hányszor mondhatja el az ember azt magáról, hogy a techno live show-k egyik megalkotójára bulizhatott.

MY STAGE

MANO LE TOUGH:
Az ír house-producer, Niall Mannion vitán felül az utóbbi 4-5 év egyik legígéretesebb zeneszerzője és lemezlovasa a négynegyed ezen korszakában. Legnagyobb sikere a Changing Days bemutatása óta fokozatosan csak felfelé ível pályafutása, aminek ékes bizonyítéka lehet, hogy már saját kiadót is alapított Maeve néven, és olyan más neves producerekkel koóperált többek közt, mint a fentebb is említett Tale of Us, vagy éppen Dixon. Az általa képviselt zenei vonalon erősen látszik, hogy Berlinben él, leginkább a dallamosabb, nyugodtabb ugyanakkor szépen letisztult house zenék jellemzik előadásait, így egy igen kellemes ívet adhat az estének mindazok számára, akik meglátogatják a My Stage színpadnál.

DOMINIK EULBERG:
Neve sokak számára egybecseng a természettel, nem véletlen. Dominik személyében egy igen különleges fellépőt ismerhet meg a közönség zamárdiban, hisz egy igazi természetbaráttal fogunk találkozni, és ez a kijelentés azonnal értelmet is fog nyerni mindenkinek, aki hallja. A 2004-es év nagy felfedezettje – kinek egyik legnagyobb motiválója a fentebb is említett Sven Väth volt – mára már szintúgy klasszikussá nőtte ki magát az elektronikus zenei szcénában. Zenéit teljességgel átjárja az a misztikum, amivel csak a természet áldhatja meg, így ne csodálkozzunk, ha olykor két ütem közt tücsökciripelést vagy éppen a madarak szárny suhogtatását véljük felfedezni, de mesteri formában, építve ezzel olyan magasságokba a zenét, amire senki más nem lenne képes. Ki tudja, a végére lehet nem csak minket, de még a Balaton halait is kicsalogatja majd a vizekből.


NICK CURLY:
A német house egyik fenegyereke kétségtelenül Nick Curly, és a miértre a válasz igen egyszerű. Ha valaki eljutott arra a szintre, hogy a Cocoon felkérésére mixet készítsen, majd ugyan ott saját zenéket jelentessen meg, ezután pedig körbeturnézza a fél világot az nem lehet egy kutyaütő a pult mögött. Sokaknak közületek már lehet volt is lehetősége, hogy megtapasztalja állításomat, hisz nem első alkalommal veszi az irányt Magyarország felé, de ha csak fele olyan jó lesz a B my Lake-es fellépése, mint a korábbiak, már megérte eljönnie, ahogy nekünk is elmenni rá.

LAKE STAGE

SPOR:
2004-es első megjelenése óta Spor a keményvonalas dobbasszus egyik nagy ígéretéből igencsak kinőtte magát. Már 2005-ben az a megtiszteltetés érte, hogy felkérték a Konflict méltán híres zenéjének, a Messiah-nak a remixelésére és ezzel azon kiváltságosok körébe léphetett be, akik elmondhatták magukról, hogy tagjai voltak a híres Renegade Hardware kiadónak. Mit se mondjak, akiknek az első megjelenése nem keltette fel a figyelmét, ezután már örökre megjegyezték a nevét. A Ram Trilogy és a Bad Campany által ösztönzött fiatal ráadásul nem sajnálta az energiát a további munkára sem, aminek eredményeképpen 2006-ban barátjával Chris Renegade-el meg is alapították saját kiadójukat a Lifted Music-ot. A munka pedig azóta is szakadatlan folyik, zenéik, mixeik, bulijaik mindenhol feltűnnek a világon – így augusztus 20.-án a B my Lake-en is -, szóval ha szeretitek a keményebb vonalas tört ütemeket, ez egy kötelező találkozási pont lehet.


FRICTION:
Ha van valaki a drum and bass szcéna világában, aki felveszi a versenyt technikai tudásban, alkalmasságban Andy C-vel, az csak is Friction lehet. Sőt! A Shogun Audio kiadó alapítója az igazi deejay megtestesítője és ezt mixei is hűen tükrözik, hisz ő az aki stílustól függetlenül olyan érzékkel tud a zenékhez nyúlni, hogy észre sem vesszük, pedig nem is szimpla átkeverésekről beszélek, hanem teljesen ellentétes stílusváltásokról, ördögi. Már 15 éves kora óta ott áll a lemezjátszók mögött, olyan nevektől tanulta a szakma rejtelmeit, mint Stakka, Skynet vagy éppen K-Tee, de az hogy a BBC 1XTRA egyik zenei műsorának is vezetője volt, vagy hogy olyan producerek kérték fel új albumaik felmixelésére, mint Zinc vagy éppen Dillinja azt hiszem kellő bizonyíték arra, hogy tőle biztos nem haknit fogtok hallani. De, ha nem hiszitek, hallhatjátok, hisz ő is jön Zamárdiba! Csak bírjátok szusszal…


MATRIX & FUTUREBOUND:
Jamie Quinn (Matrix) és Brendan Collins (Futurebound) már külön-külön is villogtatták zenei tudásukat a nagyvilágban. Munkásságukra olyan nevek voltak hatással, mint például Carl Cox vagy éppen Sasha, de említhetnénk még Fabiot és a Groovridert is. A közös út viszont csak 2005-ben a Strength 2 Strength anyaggal indult el és szerencsénkre azóta is szakadatlan tart. A brit duó már számos zenével, remixel örvendeztette meg szerte a világon a törtütemek rajongóit, egyik leghíresebb ilyen darabjuk talán az amerikai szépség filmzenéjéből készült bootleqjük, amit itt vagy ott valószínűleg mind hallhattunk már. Fellépéseik a széles repertoárjuknak köszönhetően mindig egy igazi örömünnep, így ha bírjátok még szusszal így az utolsó napon, hallgassátok meg őket.

 

További információk a fellépőkről, jegyekről és amit akartok itt a B my Lake hivatalos oldalán!

Pingbacks

  1. 7 ok, amiért érdemes ott lenned a B my Lake-en! | partmagazin.hu

Megjegyzés készítése