A vándormadarak is délnek mennek – SZIN 2015 programajánló


Sokakat talán szomorúsággal tölt el a gondolat, hogy már is itt az augusztus és ez a nyár is csak úgy elpörög felettünk, lassan az utolsó nyaralási és fesztivál hullámok is lecsengenek és a vándormadarak délre költöznek. De senki se keseregjen, hisz az ország déli csücskében gondoltak a nyár végére – ahogy minden évben gondolnak. Szeged vár, jön a SZIN fesztivál idén is, és nem egyedül… Ezek a vándormadarak tudhatnak valamit, lehet ők is bulizni jönnek?

2015. augusztus 24.-el ismét kezdetét veszi az ország egyik legközkedveltebb diák fesztiválja, a szegedi egyetemisták tanév felkészítője, az alföld utolsó nyári napsugara, a SZIN fesztivál, és ahogy már megszokhattuk, idén sem fukarkodtak a szervezők a jobbnál jobb fellépőkkel. Lássuk hát miből élünk.

Idén hat nap alatt, több mint százharminc – 130!!! – fellépővel várnak minket Szegedre, és ez csak a négy felállított színpad – SZIN Nagyszínpad, Live Arena, Mizo Színpad, Wake Up Szeged Party Arena – felhozatala lesz. Még összeszámolni is nehéz, és akkor nem beszéltünk az egyéb program lehetőségekről, civil szervezetek által szervezett workshopokról,  amiket még magában rejt a rendezvény.

Természetesen idén is jönnek az olyan hazai klasszikusok, mint a 15 éve koncertező Hiperkarma, a másodvirágzását élő Anima Sound System, vagy a mindig igényes koncertet adó Ákos. De lesz itt még Irie Maffia koncert Sena-val és MC KEMON-al no meg egy jó adag ugrálással, Péterfy Bori koncert a tőle megszokott őrült hangulattal, a lányok örömére jönnek a pécsi szépfiúk, a Punnany Massif is a teljes hangszer kavalkáddal, és persze lesz Belga koncert is a maga eszement, de mindig vicces hangulatával. Ha valakinek kicsit érzelmesebb, de alteresebb hangulatra támadna kedve ott lesz a 30Y, míg a magyar hip-hop kedvelőinek többek között a Hősök koncertjére is lesz lehetősége pörögni. És akkor még nem is említettük az egyik nagy durranást, a mindig zúzós koncertet adó, Sian Evans-el felszerelkezett Brainst, vagy a külföldi fellépőket, mert lesznek azok is minden napra beporciózva.


Ott lesz például a Russkaja zenekara, akikről mindent el lehetne mondani, csak azt nem hogy egysíkúak lennének. Eleve egy full multikulturális bandáról van szó – hisz van a csapatban magyar, orosz, osztrák, ukrán és német tag is -, ami ráadásul a zenéjükre is erősen kihat, mivel könnyű szívvel nyúlnak koncertjeiken bármilyen stílushoz. Az tuti, hogy ha pop számot vált rock, majd azt klasszikus zene, ami aztán felgyorsít metalba, ne lepődjetek meg! A koncertjeik viszont mindig élményszámba mennek, de itt még nem állunk meg.


Ami a külföldi fellépőket illető, nem csak óriási koncertekben lehet részünk a hat nap alatt, mivel érkezik majd egy méltán híres brit dj/producer is, aki már nem első alkalommal járja meg piciny hazánkat, de amikor pult mögé áll, láb nem marad egy helyben. Sokan ismerhetitek is a nevét, hisz Fresh azon kevesek közé tartozik, aki elérte, hogy underground zenét játszva is felfigyeljenek zenéire a köztévék és rádiók is. Nem véletlen, hisz nyárias zenéi kissé lehet mainstreamek lettek, kicsit poposabb vonalba mentek el, de attól még tartalmazzák azt, amit a jó tört ütemnek tartalmaznia kell, ráadásul az új hullámra jellemző húzás is benne van rendesen, megspékelve egy csipetnyi vocallal. Őt még akkor is érdemes megnézni, ha egyébként az elektronikus zenét nem szereted, ha pedig igen? Akkor kötelező!

De a mesének nincs vége! Az ok pedig nagyon egyszerű. Mert lesz egy olyan koncert is, ráadásul már az első napon, amit biztos, hogy mindenki ismer, hisz egy világhírű zenekarról van szó. Nagyon tetézni nem is lehet, nevük magukért beszél. Szegedre jön a Scooter!


És a vicces az egészben, hogy nem soroltunk fel mindent. Mert ennyi mindent nem is lehet, és nem is érdemes. Ezt át kell élni, ha nem voltál még a SZIN-en akkor azért, ha voltál már akkor pedig nagyon jól tudod, azért… hisz ez a napfény városa, és amúgy is nyár vége lesz, használjuk ki a lehetőséget! Ahogy a fesztivál találó szlogene is mondja – még így a végén egyszer utoljára – színezd újra!

További információk a SZIN fesztiválról itt a hivatalos oldalon vagy itt a fesztivál facebook oldalán!

Megjegyzés készítése