Valami készül Egerben – NONSENSE #1 SUBTLE (FR)

Biztosan emlékeztek még azokra az időkre, amikor Egerben heti rendszerességgel voltak tényleg igényesen összerakott bulik, és nem csak a „Más„-ban és a „Broadway Studio„-ban, de sok más helyen is, nem beszélve arról, hogy legalább havi egy alkalommal tiszteletét tették külföldi fellépők is kicsiny városunkban. Úgy tűnik a Nonsense szervező csapata rápörgött a régi szép időkre, és megpróbálják felmelegíteni azokat. Ez alkalomból mi is közreadjuk M. Ádám velük készült interjúját, hogy megtudjátok miről is van szó pontosan.

„Felpezsdülni látszik Eger belvárosa, áprilisban indul a Kepes Klub és az Uránia Café is beindulni látszik. Ennek apropójából az egyik új buli-sorozat, a Nonsense szervezőjével, Andrissal beszélgettünk. A lemezlovas-szervezőt már régóta ismerjük (Noisia, Pendulum, Concord Dawn és más bulik kapcsán) a helyi klubéletből, ám sokáig nem hallatott magáról és csapatáról.”

Ádám: Mi az új buli-sorozat, vagyis a Nonsense?
Andris: Igaz, az első buli szórólapján pár mondatban próbáltuk megfogalmazni, de reméljük mindenki végül csak annyit tud leszűrni belőle: el kell jönnie erre a bulira, hogy lássa és hallja amiről beszélünk. Gyakorlatilag egy célunk van ezzel az egésszel, hogy kicsit színesítsük az egri éjszakai életet, nem utolsó sorban pedig a zenei kínálatot a városban és környékén. A jelenleg kissé bekorlátozott szórakozási lehetőségek helyett valami új dologra vágytunk mi magunk is, ami röviden és tömören annyit jelent, hogy más fajta zene szóljon a buliban.

Ádám: Mire gondolsz „más fajta zene” alatt?
Andris: Az Egerben és a környéken lévő nagyobb városok szórakozóhelyein gyakorlatilag mindenhol ugyanazt kapjuk, ha hangos zenére vágyunk: rádióból, tv-ből, youtube-ról ismert hazai- és külföldi megaslágereket. Ezzel alapvetően nincs is baj, mivel a legtöbben ezt a zenét szeretik… de mi van azokkal, akik mást hallgatnak? Mióta az eszemet tudom, Eger egyik védjegye volt, hogy a fiatalok nyitottak az átlagostól eltérő szubkultúrális újdonságok felé, legyen szó kiállításról, koncertről vagy épp egy buliról. Arra szeretnék célozni ezzel, hogy az elektronikus zene, amire ez a kezdeményezésünk ki lett hegyezve, nem egy ismeretlen fogalom a városban.

Ádám: Sokaknak ismert lehet a nevetek, vagyis a két rezidens neve, mire számíthatunk ezúttal tőletek?
Andris: Mi csak örülünk neki, ha valakinek rémlik a nevünk régi bulikról. Valóban igaz, hogy Egerbeats néven drum & bass bulikat szerveztünk 2004-től, pl. az Egal Clubban, a Tüzesvízben (azóta már Lámpásnak hívják), a megboldogult Origo Clubban, később pedig a jelenleg Gödör Klubként ismert Broadwayban is, ez viszont egy teljesen más dolog lesz. 2012. óta már nincs közünk az egri dnb bulikhoz, de figyelemmel kísérjük, ha elvétve akad ilyen próbálkozás. Azóta sok minden megváltozott, a saját életünkben is, de a zenében és a közönség összetételében is. Annak idején is közel állt hozzánk a house és techno zene, Tomi pl. évekig rendszeresen játszott a Dokkoló hajón és több pesti vagy miskolci klubban, Egerben viszont nem tevékenykedtünk, elég dolgunk volt az Egerbeats-szel. Az utóbbi években szinte csak ilyen zenét hallgatunk és játszunk, ráadásul közben azt látjuk, hogy Budapest belvárosában hetente nyílnak az olyan helyek, ahol house, deep house, tech-house, techno DJ-k zenélnek nap mint nap. Sőt, szinte minden nagyobb városban találunk magunknak hasonló partikat, ha nem is hetente, de havi egyszer legalább. Ezen felbuzdulva találtuk ki, hogy mi is megpróbálunk havi egyszer rendezni egy bulit, ha találunk olyan helyszínt, ami nem túl nagy és beengedi ezt a fajta „réteg zenét”. Végül az Uránia Mozi falai között lesz lehetőségünk megvalósítani amit elképzeltünk.

Ádám: Miért pont az Uránia Caféban, vagyis a moziban indítjátok útjára Eger legújabb buli-sorozatát?
Andris: Mint az valószínűleg ismert, az egri moziknak január óta új vezetője van. Az új vezetőség teljesen új felfogásban működteti az Uránia Mozit, aminek már így pár hónap után is meglátszik az eredménye. Meglátták annak lehetőségét, hogy egy ilyen nívós, központban lévő épületben több lehetőség is van. Megfelelő szervezettség mellett más rendezvényekre is tökéletes hely a belvárosi mozi. Ennek eredményeként felújították a mozi előterét, ahol mostantól Uránia Café néven egy igényes kávézót találunk. A nyitott felfogáson az is látszódik, hogy kimondottan örültek a megkeresésünknek, mivel új lehetőséget láttak abban, hogy havi egy alkalommal nem egy átlagos diszkót vagy koncertet szeretnénk rendezni a mozi kamaratermében, hanem az összes egri szórakozóhelytől zeneileg teljesen különböző bulisorozatot szervezünk, ami kimondottan azokat célozza meg, akik nem járnak diszkóba vagy hasonló helyre, mert nem olyan zenét szeretnek, mint ami ott szól.

(Ízelítő Snatch 3 évvel ezelőtti fellépéséről a Together online műsorában)

Ádám: A szórólapon számomra leginkább szembetűnő a „teljesen új audió-vizuális élmény” kifejezés volt, ami kíváncsivá tett. Mit takar ez pontosan?
Andris: Sokszor sajnos sem a szervezők, sem a vendégek nem foglalkoznak azzal, hogy mennyire szól dinamikusan és „szépen” a klub vagy a buli hangrendszere. Szerintünk elengedhetetlen feltétel, hogy egy profi szakember a buli előtt pontosan beállítsa a hely hangzását úgy, hogy a tánctéren tökéletesen élvezhető, ne túl hangosan szóljon, ne torzítson vagy épp nehogy túl halk legyen a zene. Ugyanez vonatkozik a látványra is, mivel az sem mindegy, hogy milyen fénytechnika és vizuális vetítés megy a helyen, már csak azért is, mert egy moziban vagyunk. Nagyon nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni ezekre a tényezőkre, ezért bízunk benne, hogy a végén mindenkinek tetszik majd amit látni és hallani fog.

Ádám: Az első bulin egy külföldi lemezlovas is ellátogat hozzátok. Hogy esett a választás a meghívott vendégre és milyen fellépőket terveztek a jövőben?
Andris: SUBTLE egy régi barátunk, akit más külföldi ismerősön keresztül ismertünk meg. Valószínűleg nem sokan ismerik Egerben, viszont nem is ez volt a fő szempont, amikor meghívtuk. Rezidens DJ volt több országban, e mellett pedig világhírű house DJ-ket hívott meg a saját klubestjeire, így rutinosnak számít már a house és techno szcénában. A legfontosabb szempont az volt, hogy szinte megegyezik a zenei ízlése a miénkkel, így tökéletesen passzol majd az este főműsoridejébe. Néhány hétig Budapesten tartózkodik áprilisban, így kapóra jött, hogy pont ekkor tudjuk elkezdeni a bulisorozatot. A későbbiekben mindenképp szeretnénk ismert, magyar house DJ-ket meghívni. A első 2-3 hónapban valószínűleg a hozzánk közelebb álló fiatal tehetségek közül fogunk válogatni, de egy dolgot minden bulin garantálhatunk majd: A jó zenét.

Nincs is ehhez mit hozzátenni, maximum annyit, hogy ideje a környék lakóinak is nyitni, segíteni, hogy újra felvirágozhasson Egerben a kulturális élet. Hisz dolgunk nincs más, csak ott lenni és szórakozni!

Line up:
SUBTLE (FR)
Snatch (Spinline, HUN)
Steam (Sauberstaub, HUN)

Helyszín: Uránia Café, Eger, Széchenyi út 14.
Dátum: 2015. április 11., 22:00 – 05:00
Belépő: 1000 Huf
További információk az esemény facebook oldalán!

Megjegyzés készítése