Tiszán innen… Hegyalja Fesztivál 2012

Hegyalja Feszt 2012!

Frissnek éppenséggel nem mondhatóan, de túllépve a szigorlat, vagy az államvizsga és persze a még most is folyamatban lévő Foci Európa – bajnokság stresszmentesnek nem mondható időszakán, új irányba evezném mindenki figyelmét. Még hozzá nem máson, mint Dunán innen, Tiszán túl hova máshova, mint Tokajba, a Rakamazi kempingbe, ahol idén is – immáron tizenkettedik alkalommal – megrendezésre kerül kicsiny országunk egyik meghatározó zenei fesztiválja, a Hegyalja Fesztivál. A szót nem szaporítván bele is vágnék, lássuk mi mindennel kecsegtet az érdeklődők számára a méltán híres borvidék mellett az idei „Hegy”!

A tavalyihoz hasonlóan idén sem lehet panaszunk a programtervre, több színpadon, számtalan zenei stílussal, és még több előadóval találkozhat a nagyérdemű. Valamint különféle civil és kulturális programok is a rendelkezésünkre állnak, hogy a fesztivál nappalok is legalább olyan szórakoztatóak lehessenek, mint az éjszakák. Ha mindenki felkészült, nagy levegő, lássuk mit rejt a szerda.

Az első nap fellép a Borsodi színpadán többek közt a népi hatások felemelője, a Csík Zenekar, majd őket egy kicsit populárisabb vonalon követi a Vad Fruttik, a Magna Cum Laude és a még mindig ereje teljében lévő Edda, majd a színpad esti zárásaként egy német szintipop-rock zenekar, az Alphaville látogat el hozzánk. Míg a Pepsi színpadon olyan sztár fellépőkkel kecsegtet már az első este is, mint az amerikai trash metal banda, az Exodus vagy a hasonló műfajban forgó magyar Bloody Roots. Eközben a malátabár színpadán olyan előadók lépnek fel, mint az amerikai Set Your Goals, vagy pedig kissé elektronikusabb vizekre evezve, a dubstep világában elkalandozva jön az Engine-EarZ és a szintén angol Broken Note.

És igen, így van, még mindig nincs vége, sőt. Hisz még csak most kezdődött el! Ráadásul folytatódik is, és nem is akárhogyan. A második napra is odatették maguk a szervezők, amire bizonyíték lehet a Borsodi színpadán talp alá való ritmusok közepette fellépő Magashegyi Undergound vagy a PASO, nem mintha a folytatásban fellépő Péterfy Bori, Kowalsky, Everlast, Parov Stelar Band négyes nem lenne kellő garancia egy remek estére. De legyünk válogatósak, mert megtehetjük. A hegyen úgy is megtaláljuk a magunk programját, mivel a többi színpad sem akármilyen előadókat rejt. Fellép a mára már klasszikusnak számító Ganxsta Zolee, vagy az amerikai Hatebreed és a Danko Jones. Ám ezúton meg is nyugtatnám az elektronika szerelmeseit, a ma este sem marad szárazon a számotokra, hisz jönnek a Tilos Rádió már-már történelem órába illő klasszikusai, Cadik és Palotai, kik külön-külön és egy kis megszakítást követve b2b-e is örvendeztetnek benneteket, méltó levezetéseképp, annak az ausztrál Pendulumnak, ami – fülünk nagy örömére – dj settel érkezik hozzánk.

Biohazard

Majd eljött ismét a másnap, valamint a hétvége is, most már azok is kilátogathatnak, kiknek távol eső munkájuk – vagy a szabadságukkal zsugori főnökük – nem engedte. Elhihetitek, megéri! A Borsodi nagy színpadán nem kisebb fellépők lesznek jelen, mint hazánkból az Alvin és a Mókusok vagy a Depresszió, de külföldi sztárokkal is fel lesz paprikázva az este, hisz nem más jön, mint a finn Sonata Artica, és az amerikai Biohazard. A Pepsi színpadán egymás után két északi szomszédunk is fellép, hisz jön a punk-rock zenékkel játszadozó Konflikt, illetve a Rómeó Vérzik, de fellép a Belga, a 30Y és egy klasszikus angol rock banda, a Skindred is. Ha, esetleg mindez nem lenne elegendő számunkra, a Malátabárban sem lehet unalmas a napunk. Jön a másod(?)virágzását élő Anima, a Halálos iramban névre keresztelt film száguldozásai közt is felcsendülő „Restless”című szám készítői, az angol breakbeat duó Evil Nine, majd stílusos folytatása és markáns felkészítésképpen a zárónapra Magyarország koronázatlan breakbeat királynője Ludmilla és a mai napig stílusos muzsikákat, főleg minimalt, tech-houset és breakbeatet pakoló Metha érkezik.

Black Sun Empire
Egy ilyen program láttán joggal kérdezhetnénk, hova kellhet ennél több? Hisszük vagy sem, lehet nem kellhet, de várható! Aki nem hiszi el nem látta eddig, amit én. A borsodi színpadának utolsó napi fellépői között nem kisebb nevek szerepelnek, mint a Punnany Massif, az Irie Maffia, de fellép még többek közt a Lovasi fémjelzett Kiscsillag, a szintúgy klasszikusnak számító Brains, és hogy az utolsó nap se maradjon ki külföldi fellépő nélkül, jön az angol Stereo MCs. A Pepsi színpados, napi fej(agy)rázásról olyan zenekarok gondoskodnak, mint az amerikai Suicide Silence vagy az angol Enter Shikari. Közben a malátabárban lassan már megszokottnak is mondható magyar hip-hop őrület is beköszönt. Ellátogat hozzánk többek között Akkezdetphiai, a Hősök és a Copycon. Majd jön egy kis ír kocsma zene, a hazánkban igen felkapottá vált Paddy and the Rats, hogy aztán a drum and bassé lehessen a főszerep. Jön a tavalyról is jól ismerhet, szegedi Technoid Community egyik vezéralakja, Percy a maga neurofunk finomságaival, hogy megfelelően előkészítse a terepet egy igazi drum and bass legendának, a Black Sun Empire-nek és az őt kísérő MC-nek Stamina-nak. Ahhoz pedig, hogy reggelig – ami sokszor a fesztiválozók imáiban inkább lenne ilyenkor délután vagy másnap este – szintúgy egy tavalyról is emlékezetes dj, Jade fog gondoskodni. Valamint kicsit visszább libbenve a kora esti órákra, zárásképpen egy „hazai” csapat fellépését ajánlanám kiemelve, hisz az utolsó napon fellép Eger hírnevét méltán öregbítő, a közelmúltban Fonográf díjat elnyerő Kerekes Band is!

Azt hiszem ennél többet nem is kell mondanom, mindenki készülődjön, hisz már nincs olyan távol július tizennyolcadika! Sátrakat, hálózsákot ellenőrizni, sört jó előre behűteni. Közeledik a Hegyalja Fesztivál 2012!

Megjegyzés készítése