Tiffany’s LIPS interjú – szóljon egy kis zöld glamrock!

Ahogy arról már korábban is írtam, Anglia a zenéjéről (is) híres. Ezért (is) jönnek ide emberek, a Föld minden pontjáról. Kicsi a világ, mondja a magyar, éppen itt Brightonban ismerkedtem meg egy feltörekvő banda gitárosával, aki igazán érdekes oldalról közelíti meg a zenét. Zenéről (nyilván), Los Angelesről, glamrockról és delfinekről beszélgettünk.

Tiffany's Lips

Part: Van úgy, hogy egy zenekar neve nem szorul magyarázatra. „Nomen est omen„, mondja a latin, nevében a végzete! De a Tiffany’s Lips kérdéseket vet föl, megkívánja a magyarázatot!
Mikey: Sok „nevünk” volt már! Nagyon régen indult a dolog, mindhárman pécsiek vagyunk, ott alapítottuk a bandát! Eleinte a dirty rockot próbáltuk erőltetni, több-kevesebb sikerrel. Majd idővel azt kezdtük észrevenni, hogy a glam kezd visszajönni, újra éledni, mindhármunk nagy örömére. A dobosunk minden lányt Tiffanynak hív. Minden rockstar-t rengeteg nő veszi körül, aminek sokszor előnyét is élvezik, a többit mindenki össze tudja rakni! Majd miután több időt fektettünk az egész kép összeállításába, úgy gondoltuk, hogy „Tiffany szája” lehetne az az elképzelt száj, ami helyettünk beszél! Simon mondja… Tiffany’s Lips mondja…

Part: Mióta létezik a zenekar?
Mikey: 2006-2007 magasságára teszem ezt! Egyetemista-baráti kapcsolat ez a tagok között. Egy idő után kialakult, hogy zenéljünk is, ne csak igyunk az egyetemi évek alatt.

Part: Bár ez velejárója…
Mikey: Igen, természetesen! – mosolyogva – Jelenleg hárman vagyunk, két gitáros és egy dobos! Név szerint Mike Myth, Billy Cruz, Pete Styxx és én Mikky Slade. Sok basszusgitáros megfordult nálunk, de ez az alap, a ritmus szekció maradt így együtt!

Part: Szóval marad 3 tagú a zenekar?
Mikey: Egyelőre 3 tagú, de mindeképpen szeretnénk egy másik gitárost. Valószínűleg Billie át fog menni basszusgitárra. A stílus elengedhetetlen kelléke pedig egy jól kinéző, nagyon jól éneklő énekes! Ezúton is jelezzük, hogyha jól énekelsz, London környékén jársz és érdekel a glamrock, szivesen meghallgatuk!

Part: Hogyan gyakoroltok? Tekintve, hogy helyileg nem vagytok egy országban! Skypeon keresztül?
Mikey: Az érdemi része tavaly nyáron kezdődött, 7 – 8 hónapos folyamat volt! Rengeteg időt töltöttünk, töltünk Skypeon, ott beszéljük meg, ami a bandával kapcsolatos! Szerintem nagyon egyedi az, hogy glamrock stílusban készítünk egy koncepciózus EP-t! Ezt még eddig nem nagyon csinálták. Az egész „egy ilyen” nyolcvanas évek amerikai álmáról fog szólni! Elindulás az esős Londonban, kikötés Los Angelesben, buli, csajok és naplemente. L.A. tengerpartján érne véget a történet. Ezeket Skypeon keresztül beszéltük meg, hogyan fog kinézni. Hangszert közben nem nagyon fogtunk, maximum gyakorlás céljából, de közbe persze küldözgetjük a felvett témákat egymásnak! A zenekar magyarországi bázisa Pécsett van, amikor otthon vagyunk, nyilván elpróbáljuk ezeket a témákat. Ha működik és tetszik, akkor felvesszük, sajnos külön külön, mindenki a magáét, amit később összegyúrunk.

Part: Mivel így „szerte” vagytok, gondoltatok arra, hogy banda miatt egy helyre költözzetek? Mondjuk Londonba? Vagy egyelőre mindenki marad a helyén, és úgy dolgozik, és később majd elválik?
Mikey: Most értünk a zeneszerzés fázisába, felvételkészítés, keverés. Közben figyelünk az énekes keresésére is.

Part: Manageretek van már?
Mikey: Zenei management-et tanulok, a tanárom Ördög Ottília. Ő az, aki segíti a zenekart. Manchesterben él és tevékenykedik, így tehát közel is vagyunk egymáshoz! Alapvetően Angliában képzeljük el a zenekar jövőjét és helyileg egyelőre Brighton a pont, London elég közel van.

Part: Említetted az EP-t és magát az album ötletét! Arra vagyok kiváncsi, hogy a Taiji-ban történtek ihlették a zenét vagy csak megszületett a dal és „passzolt” az eseményhez?
Mikey: Számomra az a lenyűgöző, mikor hárman összeülünk egyet brainstormingolni a többiekkel, és akkor kijönnek jó ötletek, vagy legalábbis, mi hárman azokat jónak gondoljuk. Erre speciel pont emlékszem, egy hétfő reggel volt, felébredtem és erről az eseményről olvastam a neten. Mindhárman állatvédők vagyunk. Leültem, elkezdtem játszani és így kiszakadt belőlem ez a téma. Először arra gondoltam, hogy az EP-n lesz rajta, de aztán jött az ötlet, hogy ezt föl lehetne használni és ebből kerekedett ez az egész!

Part: Maga a glam és a Taiji-ban történt események, számomra, fekete és fehér. A tény, hogy állatvédők vagytok, közelebb hozza a kettőt egymáshoz; az ember a tiltakozásának zenével tud színesebb hangot adni. Nade mégis, a glam számomra okoz egy fura csavart a dologban.
Mikey: Mindenki azt használja, amihez ért, nem? Meg persze a happy glam rock erőszakmentes! Szeretet van, sex van, élet van. Szóval, hogyha már nagyon rá akarok húzni valamit, akkor nem áll annyira távol az állatvédelem ettől! A dobosunk úgy fogalmazott, hogy „basszameg, kitaláltuk a zöld glam rockot!” – nevet – és ráadásul ez nem is egy rossz kifejezés! Nyilván az egészben magánemberként is benne vagyunk, nem húzunk álarcot. Akár glam rockot játszunk, akár nem, lássuk be egy elég beteg dolog felé halad ez a világ. Tökmindegy, hogy Magyarország vagy külföld, az emberek egyre kevésbé figyelnek oda az ilyesmire! 2014-ben hogy történhet olyan, hogy Japánban delfineket mészárolnak, hogy létezhet egy diktatúra, ami elég komoly számú halálos áldozatokat követel. Ezek azért elég fontos dolgok, attól függetlenül, hogy mi glamrock zenekar vagyunk vagy nem! Nem mellesleg ezt a számot beválogatták egy készülő albumra is, amin több nemzetközi zenész is szerepel majd!

Part: Milyen hatások értek benneteket? Kik inspiráltak? Ki a „nagy közös”, akit mindhármótok személyes kedvence?
Mikey: Elvis Presley-től a Machinehead-ig, tényleg rengetegen. Elég hosszú a listája azon zenekaroknak, aki hatással voltak ránk! De, ha konkrétan a glam példaképekre vagy kiváncsi, akkor egyértelműen a Mötley Crüe. Mostanában a finn Reckless Love, akik nagyon jól csinálják, amit csinálnak. Guns ’n Roses, egyértelműen. Nagyon tetszik, amit a Sixx:A.M. és a Steel Panther csinál! Illetve nemrég találtam rá a White Lion nevű zenekarra. Főleg azok a témák tetszenek, amiket a Vito Bratta talált ki, egyszerűen zseniálisak! Sajnos visszavonult a zenéléstől és nem tudom miért csinálta, a korszak egyik legnagyobb gitárosa volt!

Part: Tegyük fel, el kell utaznod egy lakatlan szigetre! Választanod kellene 3 lemezt, amit életed végéig hallgatnod kell! Miket vinnél magaddal?
Mikey: Ez tényleg nagyon nehéz kérdés! A Use Your Illusion I és II biztosan! A harmadik… talán a mostani nagy kedvencem a Reckless Love-tól a Spirit!

Part: Köszönjük!
Mikey: Mi köszönjük!

Tiffany’s Lips facebook oldala

Megjegyzés készítése