TEST-VÉR kiállítás a Bródyban

piros_testver_kiallitas_2013_1

Új Piros-kiállítás nyílik az egri Bródy Sándor Könyvtárban. Rostás Bea Piros és a török Emre Tugrul Feyzoglu közös munkája holnap, azaz december 27-én 17 órától tekinthető meg. Rostás Bea a kiállításról…

Az idén már negyedik éve rendszeresen Rostás Bea Piros rajzokkal vagy fotókkal zárjuk vagyis nyitjuk az új évet a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Galériájában. Az immáron rendhagyónak számító kiállítás apropója az lesz, hogy Ankarából, Törökországból egy török kerámikus művész Emre Tugrul Feyzoglu rajzait is bemutatjuk.

Sajnos a művész most személyesen nem tud részt venni a tárlaton, de a megnyitón rövidfilmen bemutatjuk munkáit. A kiállítás választott témája a TEST-VÉR, utalva ezzel nemcsak a két művész közötti testvéri viszonyra, de a török-magyar közös történelmi múltra alapozott jó viszonyra. A két művész mégis más szemszögből közelítette meg a témát, a rajzokon láthatjuk egy kortárs török művész szemléletét a nőről és férfiról, a míves rajzokról mégis olvasható a jelen nyomasztó légköre, melyet mind megélünk, így az emberi test és gondolat kiszolgáltatottsága és magánya feketíti be a szép emberábrázolásokat.

Rostás Bea Piros Eger szülötte, rendszeresen bemutatja új munkáit városában, gyökereihez erősen ragaszkodik. A szobrásznő jelenleg Törökországban, Ankarában végzi a PhD, doktori képzést, immár második éve a Szobrász Tanszéken, a Hacettepén. Rajzai a már korábban is látott, a kissé karikatúrisztikus, ironikus ábrázolással készültek, mégis drámai, tragikus témát ábrázol. A test-vér témába belefért az Áldozat, amit frissen kutat, rajzain átéljük vele a kiválasztottság, kiközösítés élményét, és az áldozatot, melyben mindenki áldozattá válik.

A megnyitón közreműködik a szintén külföldre kényszerült Buszkasi, Nagy Róbert, aki zenéjével, és kritikus szövegeivel festi fel az idegenné levést, és ad képet a jelenlegi kortárs generáció kényszerű száműzetéséről. Varró Emese és Szél Ancsa színművésznők a Rostás által írt szöveget, duológot, az “Idegen”-t adják elő. A megnyitón lesz finom ostorosi bor és Numan pogácsa, és sok jó barát. Szeretettel várunk mindenkit!

TEST-VÉR – rajz-grafika kiállítás

Kiállítók: Rostás Bea Piros, Emre Tugrul Feyzoglu
Megnyitó: 2013. december 27., péntek, 17.00
A megnyitón közreműködik: Nagy Róbert – Buszkasi, Pató Pál
Performansz szereplői: Emese Varró és Szél Anikó színművésznő
Hely: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Galériája, Eger, Kossuth L. u. 16.
Be: ingyenes
Net: fb esemény, Bródy Sándor Könyvtár

Emre Tugrul Feyzoglu, török kerámikus művész

Emre Tugrul Feyzoglu, török kerámikus művész

Rostás Bea Piros

Rostás Bea Piros

piros_testver_kiallitas_2013

Megjegyzés készítése