Polgármesteri évértékelő és a Dohánygyár projekt

habis_k

Habis László, Eger város jelenlegi polgármestere évérékelő beszédében kitért a Dohánygyár projektre, és beszélt az ifjúsági-kulturális fejlesztési elképzeléseiről is. Kiderül, hogy most van Ifipont, de amúgy majd lesz még valami.

Szó szerinti idézet a TV Eger interjújából:

Antal Anett, TV Eger: És mennyire aktívak a civil fiatalok? És hogy próbálja meghálálni ezt a város? Talán, ha csak egy nagyon fontos beruházást említünk, ez az Ifipontnak a kibővítése, amit nem is olyan régen vehettek birtokba a fiatalok. Milyen más egyéb támogatásokkal készül még esetleg a jövőben a város az ő részükre?

Habis László: Igen, az Ifipont eredetileg egy 50-60 m2-es helyiség volt itt a Belvárosban és elsősorban tájékoztatást szolgál. Segélyszolgálat, elhelyezkedési tanácsadás, jogi tanácsadás. Az Ifipont2, hogy úgy mondjam, ugyanabban az épületben egy kétszer akkora területen már inkább egy közösségi találkozóhely: rendezvények, csocsózás és egyéb helyszíneként szolgál.

Állami program is irányul a fiatalok tájékoztatására. A Belvárosban kedvezményesen biztosítottunk egy újabb helyiséget ennek a programnak a megvalósítására, és egy ilyen tájékoztató pont egyébként az Északi városrészen is működik most már.

Az a szándékunk, hogy a fiatal alkotóközösségeket is támogassuk. Ismeretes az a konfliktus, amelyik az AgriArt kezdeményezéshez és az Agria Park bevásárlóközponthoz kötődött. Mi úgy gondoljuk, hogy fenntartható megoldásokat kell találnunk, ezért az Egri Kulturális és Művészeti Központ új feladata a Vitkovics Ház működtetése. Ezt elsősorban fiatalok alkotóházaként szeretnénk működtetni. És ha már döntéseket említett az elején, szeretnénk majd olyan döntéseket is előkészíteni, amelyek a fiatal alkotóknak ad lehetőséget használaton kívüli önkormányzati ingatlanokban, egy kicsit a kreatív ipar irányába való lépés érdekében.

Az évértékelőt itt nézhetitek meg.



És álljon itt ugyanaz a szöveg közbeszúrt piszkálódásokkal.

Antal Anett, TV Eger: És mennyire aktívak a civil fiatalok? (Ha már katona fiatalok nincsenek a városban :)) És hogy próbálja meghálálni ezt a város? (Milyen háláról beszél? – ja közpénzek, adóforintok elosztásáról…) Talán, ha csak egy nagyon fontos beruházást említünk, ez az Ifipontnak a kibővítése, amit nem is olyan régen vehettek birtokba a fiatalok. (Hú, de fontos…) Milyen más egyéb támogatásokkal készül még esetleg a jövőben a város az ő részükre?
(Esetleg… Amúgy remélem jó a leegyeztetett kérdés. :P)

Habis László: Igen, az Ifipont eredetileg egy 50-60 m2-es helyiség volt itt a Belvárosban és elsősorban tájékoztatást szolgál. Segélyszolgálat, elhelyezkedési tanácsadás, jogi tanácsadás. Az Ifipont2, hogy úgy mondjam, ugyanabban az épületben egy kétszer akkora területen már inkább egy közösségi találkozóhely: rendezvények, csocsózás és egyéb helyszíneként szolgál. (Bár a kisugárzása nem túl nagy, és az alapproblémákat nem oldja meg, de csak ezt tudják felmutatni négy (nyolc) év alatt…)

Állami program is irányul a fiatalok tájékoztatására. A Belvárosban kedvezményesen biztosítottunk egy újabb helyiséget ennek a programnak a megvalósítására és egy ilyen tájékoztató pont egyébként az Északi városrészen is működik most már. (Hopp, mi ez az állami program? Van neve? és akkor most mit csinál az Ifipont és mit ez az állami izé? És ezek szerint az elmúlt évben, években ennyi az ifjúsági-kulturális területen az előrelépés? Egy Ifipont. Mondjuk bezárásokon és ellehetetlenítéseken kívül nem volt semmi érdekes mostanság Egerben. Cáfoljon meg valaki. Lécci!)

Az a szándékunk, hogy a fiatal alkotóközösségeket is támogassuk. (Szándék.) Ismeretes az a konfliktus, amelyik az AgriArt kezdeményezéshez és az Agria Park bevásárlóközponthoz kötődött. (A Dohánygyár projektről van szó.) Mi úgy gondoljuk, hogy fenntartható magoldásokat kell találnunk, (Aha, értjük. A Dohánygyár nem lett volna fenntartható. Ezt ő csak tudja, hiszen egyszer sem ült le beszélgetni a szervezőkkel. De majd Ő megmondja, hogy mi a pálya.) ezért az Egri Kulturális és Művészeti Központ új feladata a Vitkovics Ház működtetése. (Megvan!!! Az EKMK megoldja!!!) Ezt elsősorban fiatalok alkotóházaként szeretnénk működtetni. (Koncertek is lesznek ott? És délután 6 után is nyitva lesz?) És ha már döntéseket említett az elején, szeretnénk majd olyan döntéseket is előkészíteni, amelyek a fiatal alkotóknak ad lehetőséget, használaton kívüli önkormányzati ingatlanokban, egy kicsit a kreatív ipar irányába való lépés érdekében. (De jó, várjuk a fejleményeket. Hol, kik, hogyan, miből? Úgy látszik, hogy a Dohánygyár projektnek legalább annyi haszna volt, hogy a témát, az igényt az asztalon tartja, plusz, hogy a kreatív ipar kifejezést behozta. Lassan jöhet a start up is 😛  Szóval tervek, szándékok, szöveg van. Mi meg lassan már kíváncsiak sem vagyunk.)

Megjegyzés készítése