Lengyel gyöngyhajú lányok

Március 22-én Egerben lesz a Lengyel-Magyar Barátság Napja. Ennek kapcsán posztolgatunk mi is párat itt a Part magazinon. Segítségünkre van ebben Rittenbacher Ödön, az egri lengyel közösség meghatározó arca. Közösen körbejárunk néhány kulturális-történelmi érdekességet lengyel-magyar viszonylatban.

Vessük is bele magunkat.

omega

Nem tudni, hogy miért, de Lengyelországban a Gyöngyhajú lány című Omega klasszikus máig és töretlenül népszerű. Ezt e cikk szerzője is alá tudja támasztani egy kis személyesen átélt sztorival.

Amikor tavaly augusztusban egy turisztikai bemutatkozáson voltunk a dél-lengyelországi Krosno-ban, akkor az egri Hungariddim-es fiúk-lányok a hivatalos színpadi fellépés után nyomtak egy olyan utcazenélest, amilyet még talán ők sem éltek át. De aztán a sörmámoros belvárosi utcai buli egyik szünetében megjelent két rendőr… Huh – gondoltuk – most lövi le a bulit a közeg… De nem ez történt. Az egyik egyenruhás tag oda ment Sas Attilához, akinek akkor is gitár lógott a nyakában, és megkérdezte, hogy el tudja-e játszani a Gyöngyhajú lányt.
Így esett, hogy a Hungariddim éjszaka, egy lengyel rendőrnek szerenádozott. Jó volt a hangulat, na.

Jöjjenek hát a lengyel gyöngyhajú lányok

 

A Zakopower etno-turbó zenéjével indítunk. Érdemes a kamumagyar szövegre is figyelni.

.

 

Aztán jöhet a Kult kultikus feldolgozása, mégkamubb álmagyar szövegeléssel.

.

 

Hallgassatok meg egy oridzsi & echte lengyel verziót is.

.

 

Végül pedig egy határtalan buli. Egy videó, melyből kiderül, hogy a lengyel ifjúság is szeret kulturáltan szórakozni baráti népek slágereire.

.

Fotó forrása: quart.hu

Megjegyzés

  1. Sas Attila

    Nos igen… olyannyira jó buli volt a lengyel sör mámorában, hogy a gyöngyhajú lány eléneklése a rendőrbácsinak most ugrott be, így röpke 6 hónap után… És még mindig vannak homályos részek.

    Egy másik életkép is beugrott a fergeteges utcazenélésből… Egy „piekna jestes„ szép vagy leány ült le épp a járdaszegélyre, s felhúzta a cipellőjét… Azzal a lendülettel odalibbentem s levettem a cipőt, finom ívet adva a Bogi hegedűtokjában heverő zlotyik halmára lendítettem….Képszakadás… Pár perc múlva azt láttam, hogy 40 db cipő alól kukucskál a hegedű tok sarka… Önfeledten körtáncoló emberek körülöttem, rengeteg mosoly, és felszabadultság. Fantasztikus 3 nap volt, az már egyszer biztos.

  2. Ödön bá'

    Egészen pontosan két fakabátnak játszották a Hungaridimmesek a gyöngyhajúlányt….mert a másiknak is nagyon tetszett…(A fakabát, a zsandár és a közeg egyik elnevezése. Onnan származik, hogy egy időben- történelmi idők – fából készült őrbódéban is posztoltak a rend emberei…Bp-en követségek körrül még ma is…) Onnan tudom, hogy aktív közvetítője voltam a fakabátok kérésének..
    Egyébként a 80-as, 90-es években Lengyelországban,a stadionok „B” közepein is gyakran biztatták a focicsapatokat a gyöngyhajúlány dallamára…

Megjegyzés készítése