Időről időre

about_time_2

Szerelem, időutazás, Rachel McAdams. Ez nem az Időutazó felesége, hanem Richard Curtis alkotása, az Időről időre, eredeti címén About time.Timet 21 éves korában felvilágosítja az apja a családi örökségről, az időutazásról. Ez nem az a kellemetlen típusú, ami akármikor felkap, és egy másik időben ébred a főszereplő, hanem a kényelmes, amikor csak be kell menni egy sötét helyre, szemet becsukni és koncentrálni egy időpontra. Talán nem annyira kidolgozott, inkább egyszerű időutazásos ötlet, de ez valójában csak eszköz a film fő témájának kibontakoztatásához.
Tim (Domhnall Gleeson, korábban Bill Weasly a Harry Potterből) egyszerűen csak arra szeretné felhasználni újdonsült képességét, hogy végre becsajozzon. Mikor az első szerelménél nem jár sikerrel, rádöbben, hogy az időutazás nem elég ahhoz, hogy valakit magába bolondítson.
Londonban, ahol ügyvédnek tanul, egy láthatatlan randin végre megismeri a Lányt. A Maryvel való találkozása mégis egy szempillantás alatt semmissé lesz, mikor visszamegy az időben, hogy egy barátja leégését megakadályozza. Tim azonban nem adja fel.
A film egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nincs vége az esküvőnél, ahogy minden romantikus komédiában. Curtis ettől tovább megy, bemutatja a házasság örömeit és nehézségeit, majd a babák érkezését. Végre egy olyan film, ami foglalkozik a happy end utáni élettel is.
Az Időről időre másik gyönyörű motívuma, az apa-fiú kapcsolat bemutatása. Nem lehet könnyek nélkül végignézni a szívszorító jeleneteket, amelyekkel Curtis édesapja előtt adózik, akit nem rég veszített el.
A film női szemmel tökéletes, romantikus, érzékeny és sírós, de talán egy férfi számára néha már-már giccsbe fulladnak a párbeszéd nélküli jelenetek, az egymás kezét szorító tengerpartról hazafelé sétáló apa és fia képe. Bár az is lehet, hogy ezt csak azért mondják, mert máskülönben nekik is el kellene morzsolniuk egy könnycseppet a szemük sarkában.
Szomorúan kell tudomásul venniük a rajongóknak, hogy Richard Curtis utoljára rendezett filmet, innentől csak a forgatókönyvírásra szeretne koncentrálni.

Időről időre

Téma: Kicsit lerágott csont, de új köntösbe bújtatva, így 7/10.
Szereplők: Rachel McAdams, Bill Nighy, egyértelműen 10/10.
Hossz: Moziban túl hosszúnak tűnik, de egy kényelmes kanapén talán másképp éreztem volna 4/10.
Mondanivaló: Család és szeretet. Használjunk ki minden percet, amit együtt tölthetünk a szeretteinkkel Örökké 10/10.
Tóth Viktória

about_time_film_plakat

Megjegyzés készítése