Egy okos ötlet egy egri középiskolástól – interjú Bárdos Krisztiánnal

Egy ötlet akkor ér a legtöbbet, ha meg is valósítják. Az egri Bárdos Krisztián egy országos verseny megnyerése után pedig már azon az úton halad, hogy okostáska ötlete a piacot is elérje. Akár szó szerint is, mert lopástól védő táskája, akár egy zsúfolt piacon is jól jöhet majd. A 17 éves Krisztiánnal beszélgettünk az ötletéről, startupperségről, önkéntességről. 

Bárdos Krisztián az Ericsson versenyén

Part: Az Ericsson országos versenyén nagyon jó helyezést értél el. Mi volt pontosan ez a verseny?
Bárdos Krisztián: Ez a verseny az Ericsson Magyarország által szervezett SzerCode Challenge névre hallgat, melynek lényege az volt, hogy ruhákat, kiegészítőket kellett felturbózni, “felokosítani” elektronikával. Bárki részt vehetett, és ennek megfelelően voltak különböző összetettségű kategóriák. Én a programozott elektronika kategóriában indultam, ami ezen a versenyen a legmagasabb szintű tudást és kreativitást igényelte, és el is hoztam érte az első helyet.

Part: Gratulálunk! És milyen ötlettel érted el ezt a jó helyezést?
Bárdos Krisztián: Egy lopásbiztos táskát készítettem, mely egy hozzá párosított mobiltelefonnal vezérelhető. Ha élesítve van a táskában ez a kütyü, akkor kinyitás hatására beriaszt, mind a táska, mind pedig a telefon.

Part: Honnan jött ez a feltalálós vonulat neked? Te ilyen ötletelős típus vagy? Vagy csak egyszeri fellángolás?
Bárdos Krisztián: Mindig is érdekelt a szerelés és az elektromos dolgok, már kiskoromban is kiszedtem a távirányítós autókból a kismotorokat és a nyomtatott áramköröket, és kis elemmel összekapcsolva áramkört készítettem vele. A vonulat megmaradt, csak természetesen sokat fejlődött. Ez a lehetőség egy esély volt számomra, hogy verseny kereteiben is használjam a tudásom és kipróbáljam magam másokkal szemben.

Part: Az iskola hogyan áll hozzá az ilyen nem klasszikus tanulási, versenyzési időtöltésedhez? 
Bárdos Krisztián: Ezt a versenyt magam néztem ki és jelentkeztem rá, a felkészülést is egyénileg végeztem. Az igazat megvallva az iskolában eleinte nem is beszéltem róla, de aztán mikor megnyertem, az informatikatanárom nagyon örült neki, és az iskolagyűlésen a “büszkeségeink” felsorolásakor az igazgató úr is gratulált.

Bárdos Krisztián interjúKrisztián (jobbról a második) az Ericsson SzerCode Challenge versenyen

Part: Jellemző, amúgy hogy a korosztályodban többen startupperkednek? Van valamilyen rendezvény, esemény, ahol találkozhatnak a hozzád hasonló érdeklődésűek?
Bárdos Krisztián: Egy-két ismerősöm van akinek hasonló az érdeklődési köre, és szoktunk is beszélgetni viszonylag sűrűn, ötleteinket, tapasztalatainkat megosztani. A startupperkedéshez még annyira nem állok közel, egyelőre saját célú munkákat csináltam, de a most indult Egri Startup Közösségben szeretnék részt venni és több dolgot megtudni arról, hogy hogyan válhatna hasznomra a tudásom.

Part: Te nem csak technológiai téren tevékenykedsz, hanem az I bike Eger (korábban Critical Mass Eger) egyik szervezője-aktivistája is vagy. Honnan jött ez az aktivizmus?
Bárdos Krisztián: Így van, kiveszem a részem az I bike Eger szervezéséből is. Ez az aktivizmusom akkor kezdődött, mikor vagy nagyjából a 3 évvel ezelőtti (még a Critical Mass néven futó) felvonuláson egy pár haverommal beszéltünk róla, hogy nem megyünk-e mi is utcalezárónak segíteni, kíváncsiságból és a változatosság kedvéért, hogy kipróbáljuk magunkat 🙂 Ezt még az akkori szervezőtől, Farkas Tomitól meg is kérdeztük, és örömmel fogadott minket, így a következő alkalomkor már mi is zártunk utcákat. Az évek során az ismerőseim kihullottak a szervezésből, én maradtam, és minden felvonuláson egyre több feladatot kaptam, most pedig, 2017-ben már Győrfi Andrással ketten szerveztük össze a jól megszokott Föld Napjai tekerést.

Part: Egerben milyen lehetőségeket látsz fiatal startupperként a továbbfejlődésed kapcsán? Mik a jövőbeli terveid?
Bárdos Krisztián: Az Egri Startup Közösségnek köszönhetően sokkal több lehetőséget látok a továbbfejlődésben. Azt hiszem, hogy egy jó támaszpontot fog nyújtani a továbbhaladásban. Jövőbeli terveim közé tartozik a díjnyertes táskám továbbfejlesztése és felhasználóbaráttá tétele, majd piacra dobása, de ehhez még jóval több tapasztalatot kell, hogy szerezzek.

Part: Köszönjük a válaszokat!
Bárdos Krisztián: Köszönöm szépen.

Tovább az egri startup ökoszisztémához:

EgerTech meetup – fb oldal       Egri startup közösség – fb zárt csoport

Bárdos Krisztián - okostáska

Megjegyzés készítése