Bringás felvonulás Egerben – 2015. április 22.

Kilencedik évébe lép Egerben a Critical Mass kerékpáros felvonulás. A Föld Napján zajló rendezvénysorozat záró eseményeként hívja fel már tizennyolcadik (!) alkalommal a figyelmet a közösségi közlekedés e sokak által kedvelt formájára. A szervezők kellemes, családias hangulatot teremtve haladnak végig a város utcáin, hozzájuk csatlakozva bárki növelheti a “kritikus tömeget”. Az idén is megfelelő biztosítás mellett sorra kerülő felvonuláson fontos elért eredmények okán tekerjük körbe a várost.

Critical Mass Eger 2015. április 22.

A Föld Napján, a Critical Mass Eger felvonuláson azért gyűlnek és tekernek együtt a kerékpárosok, hogy egy élhetőbb, környezet- és kerékpárbarát városban élhessenek. A békés kerékpáros felvonulás célja, hogy a városi kerékpáros közlekedést népszerűsítsék a lakosság körében, valamint a városvezetők figyelmét felhívják a biztonságos városi kerékpáros közlekedési feltételeinek megteremtésére. Fontosnak tartják, hogy ésszerűen használjuk a közlekedési eszközeinket: rövidtávon, a városi közlekedésben a motorizált eszközöket fel kell, hogy váltsa a gyors, olcsó, egészséges, csendes, kis helyigényű és környezetbarát kerékpár. Ezen cél elérése érdekében a városi közlekedésben is változtatásra van szükség, a kerékpáros úthálózat kiépítésére, kerékpársávok felfestésére, praktikus kerékpártárolók elhelyezésére.

Az idei évben egy sokéves álom beteljesülése veszi kezdetét. Egerben 9 éve a Critical Mass mozgalom azzal a nem titkolt szándékkal alakult meg, hogy korteskedjen egy, a várost átszelő kerékpárút-hálózat létrejötte mellett. Az építkezés első ütemei idén tavasszal elkezdődtek, a beruházás várhatóan még ebben az évben elkészül (erről itt is írtunk).
A másik eredmény a kiegészítő úthálózat fejlesztési irányait veszi szemügyre, azaz elkezdődött egy átfogó kerékpáros koncepció kialakítása a Magyar Kerékpárosklub szakmai munkájának köszönhetően, a Város megrendelésére. (Erről pedig itt írtunk.)
Ezen témákról tartunk tájékoztatót a rendezvény előtt, és megkezdődik a projektek hivatalos városi kommunikációja is.

A Critical Mass szó jelentése és a mozgalom rövid története
A mára már világszerte ismert és népszerű Critical Mass kerékpáros mozgalom San Francisco utcáin született 1992 szeptemberében azért, hogy a jelentős autóforgalommal szemben a nem motorizált közlekedési eszközt használók, a kerékpárosok „kritikus tömeget” alkotva hívják fel a figyelmet e városi közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére. Az Amerikából elterjedt angol nyelvű szó eredeti jelentése kritikus tömeg, ami ebben az esetben arra utal, hogy a nagy autóforgalom miatt a nem motorizált közlekedők gyakran csak bizonyos tömeg esetén kísérelhetik meg a keresztirányú átkelést. A Critical Mass fogalmat közlekedési helyzetre Ted White az 1992-ben készült Return of the Scorcher című dokumentumfilmjében használta. A filmnek egyik Kínában felvett jelenetéből ered a kifejezés, ahol a biciklisek megpróbálnak átkelni egy lámpa nélküli kereszteződésben, de ez csak akkor sikerül nekik, amikor annyian összegyűlnek, hogy nagy számukkal megállásra tudják késztetni az autósokat.
A Critical Mass-t a világ több száz városa mellett Budapesten – immár I bike Budapest néven – több éve rendezik meg egyre nagyobb sikerrel, amelyhez az elmúlt években több magyar város is csatlakozott. A békés felvonulások célja pedig, hogy élhetőbb, környezetbarát városok jöjjenek létre világszerte.

Critical-Mass-2014-tavasz-csoport1_634

Tervezett program

16.00-tól gyülekezés a Dobó téren
16.30-tól tájékoztatót tart Radics Miklós, a Magyar Kerékpárosklub közlekedésmérnöke, valamint Halász Károly, a Trend Business Kft. ügyvezetője. Ezzel egyidőben a BikeWorkShop ingyenes kerékpár szervize is igénybe vehető, valamint a legkisebbek a Buborék Info produkciójában gyönyörködhetnek.
A kerékpáros felvonulást a város utcáin a Rendőrség felvezetéssel, a Közterület Felügyelet és a polgárőrségek szakemberei az utcák lezárásával biztosítják, a felvonulókat pedig profi kerékpárosok kísérik!

Tervezett útvonal

Dobó tér – Zalár utca – Torony u. – Servita u. – Cifrakapu tér – Régi Cifrakapu u. – Cifrakapu u. – II. Rákóczi F. út – Egri u. – Szarvaskői út – Felvégi u. – Pásztorvölgy u. – Béke u. – József A. u. – Alvégi u. – Egri út – II. Rákóczi F. út – Kisasszony u. – Bartalos út – Vörösmarty út – Árpád u. – Deák F. u. – Hadnagy u. – Kertész u. – Maklári út – Szarvas tér – Almagyar u. – Kossuth L. u. – Jókai u. – Dobó tér

A felvonulást rossz idő esetén is megtartjuk!

A szerda délutáni autós forgalomban fennakadásokra lehet számítani. A felvonulás egy-egy kereszteződésben kb. 10 percig tartja fel az autós forgalmat. Az autóban ülők türelmét kérjük és köszönjük.

A Critical Mass Eger szervezői:
Part Egyesület, Eger MJV Önkormányzata, Egri Rendőrkapitányság, Egri Polgárőrség, Agria Polgárőrség, Agria Speciális Mentők, Ostorosi Polgárőrség, BikeWorkShop, Pic Studio – a szervezők minden segítőnek, támogatónak és önkéntesnek nagyon köszönik a közreműködést!!!

Info: facebook esemény   www.partmagazin.hu   www.facebook.com/groups/cmeger

Felhívás egy kerékpárbarát városért!

Az egri felvonulás legfontosabb célja a városi kerékpározás népszerűsítése.
A jelentős környezetszennyezéssel, zajjal járó autós közlekedéssel szemben fel kívánjuk hívni a figyelmet egy alternatív közlekedési formára: a kerékpározásra.
Bátorítani szeretnénk mindenkit, hogyha csak teheti kerékpárral közlekedjen, mert az gyors, olcsó, egészséges, csendes, kis helyigényű és környezetbarát. Szeretnénk, ha a kerékpár megítélése kitörne a sport- vagy játékszer kategóriából, és a nyugat-európai városokhoz hasonlóan mi is felfedeznénk benne a praktikus közlekedési eszközt.
Nem az autósok ellen vagyunk! Csak szeretnénk, ha ésszerűen használnánk közlekedési eszközeinket!
Nem politizálunk! Rendezvényünkkel arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy sokan vagyunk, és szükségünk van jól tervezett kerékpárutakra, kerékpársávokra és praktikus kerékpártárolókra Egerben is!
Szeretnénk, ha Eger város közlekedési koncepciójának kialakításakor, fejlesztései kapcsán hangsúlyosan figyelembe vennék a kerékpárral való közlekedés valós igényeit!
Javasoljuk, hogy a már meglévő közutakon, sétányokon, a patak mentén és a belvárosban, ahol lehetőség van rá, legyenek kerékpársávok felfestve. Azt szeretnénk, hogy a megvalósuló kerékpáros koncepció a jövőben sorvezető legyen a város vezetői, fejlesztői számára és minél hamarabb megvalósuljanak az abban leírtak, hogy Eger igazán kerékpárbarát várossá válhasson.

CRITICAL MASS EGER BRINGÁS FELVONULÁS A FÖLD NAPJÁN

2015. április 22., szerda, 17.00, indulás helyszíne: Eger, Dobó tér

 

Critical Mass Eger 2015. április 22.

Megjegyzés készítése