Bepillantás a debreceni startup ökoszisztémába

Egy februári ködös, hideg reggelen ketten kerekedtünk fel Egerből, hogy megnézzük közelebbről a debreceni startup ökoszisztémát. Annak egy szeletét. Megérte.

Xponential Coworking Iroda, Debrecen

Kiindulásnak annyi elég, hogy Egerben nem pörög igazán a startup élet (még), de sok jót hallottunk Debrecenről e téren. Ezért fogalmazódott meg bennünk, hogy el kell menni és egy kicsit beleszagolni az alföldi levegőbe. Mi minden alakult ki ott az elmúlt pár évben, honnan indultak, hol tartanak most és legfőképpen, mi az, amit hasznosítani tudunk majd itthon.

Egervin, Debrecen

Ilyen kincsekre lehet lelni Debrecen utcáin

Hogy lássátok, hogy nem csak a levegőbe beszélek, íme a debreceni ökoszisztéma infografikája.

forrás: forbes.hu, grafika: Látványos Grafikai Művek

Az apropó az idei év első Debtech MeetUp-ja volt, amit február 13-án délután tartottak és az INPUT program helyi koordinátorának, Kiss Ákosnak a segítségével a látogatást egy kisebbfajta tanulmányúttá turbóztuk fel.

Egy gyors streetfood-os ebéd után rögtön az Enterprise Hungary operatív vezetője, Kovács Zsolt fogadott minket. Ők országos szinten tevékenykednek és olyan programok tartoznak hozzájuk, mint a világ egyik legnagyobb startup versenyének, a Get in the Ring!-nek a hazai megszervezése. Vagy a Startup Campus egyetemi inkubációs program, „mellyel olyan innovációs felhordó rendszert kívánnak felállítani, amely hosszú távon képes felszínre hozni és támogatni a hazai egyetemek és kutató központok mindeddig kihasználatlan innovációs potenciálját, K+F projektjeik üzleti hasznosítását.” De két hazai régióban van vállalkozásösztönző programjuk is Vállalkozz Magyarország! címmel.

Eztán egy sütizős-kávézós eszmecsere következett a helyi startup élet másik meghatározó alakjával, Rab Mátéval, aki többek között az !gen Debrecen képzési projekt alapembere. E ponton áruljuk el, hogy úgy néz ki, hogy ősszel már lesz !gen Eger projekt is – a részletekről majd kellő időben jönnek a részletes infók is.

Máténál rákérdeztünk a debreceni ökoszisztéma indulására. Az egész valamikor 2012 táján kezdődött. Először jött a blogolás a debrecenbar.com-on, majd amikor már havi tízezres elérésnél tartottak, akkor következtek a személyes találkozók, rendezvények, meetupok. Volt, ami havi, volt, ami éves rendszerességgel. Ez húzta magával a közösségi terek kialakítását, majd mára már a finanszírozás is megjelent a rendszerben. És mindez jelentősebb külső erőforrások bevonása nélkül, sok-sok lelkesedéssel. Lehet ezt hívják szerves fejlődésnek…

fotó: Ábry Zoltán

Az inspiráló beszélgetés után következett az Xponential Coworking Iroda. Jó felütés volt, hogy házigazdánk, Szabó Edit, aki részletesen beszámolt az iroda működéséről, pont egy egri leányka, aki egyetem után ottragadt Debrecenben. Mivel Egerben közel s távol nincs közösségi iroda (kellene?) ezért jó alaposan kikérdeztük Editet, hogy miként működik a tér és mi mennyi. Az azért kérdés maradt bennünk, hogy Egerben hogy lehetne egy jó kis közösségi irodát összehozni úgy, hogy az hosszabb távon is fenn tudjon maradni.

Edit (jobbra) részletesen beszámol

És a nap fénypontja még csak ezután következett, hisz a DebTech meetup igazi közösségi esemény volt. Az Ifjúsági Ház földszinti termében megszervezett rendezvényen teltház volt, ami kb 40-50 embert jelentett. Az aktuális téma a startup lét egyik érdekes sarokpontja volt. A cím így hangzott: Az angyalok köztünk járnak.  Az első előadó Károlyi Antal, a Hungarian Business Angel Network alapítója, befektető volt. Közvetlen, jól követhető előadásmódja és a téma miatt izgalmas volt a kb 25-30 perces felvezetője. Az utána következő Varga Zoltán, aki a Megoldás.Most munkatársa, kissé szárazabban adott elő, ami azért is lehetett, mert egy olyan nemzetközi tanulmány eredményeit vázolta fel, ami az üzleti angyalok döntési mechanizmusát mutatja be. Ráadásként az előadást megelőző felkonfból megtudhattuk, hogy már van olyan, hogy „angyalkutató”.

fotó: DebTech meetup facebook oldal

Ezt követően egy spontán pitchet is hallhattunk egy miskolci úriembertől. És ha már így alakult, a jelen lévő angyal befektető szépen részletesen el is mondta, hogy az ő szemszögéből mi volt jó és rossz ebben az előadásban. Kb ekkor ért véget számunkra a debreceni látogatás, azaz még volt egy kis utazás előttünk.

Ugyan messze nem láttunk mindent a debreceni ökoszisztémából, de azt hiszem egy jó betekintést kaptunk, és innen simán lehet ötleteket nyerni ahhoz, hogy merre tovább Egerben.

Ha ennek részese akarsz lenni Egerben, akkor ötletelj, szervezkedj, blogolj, legyél aktív és gyere pl ebbe a facebook csoportba: Egri startup közösség 

Megjegyzés készítése