2015 a Fény Éve – Csáji Attila kiállítás

Miután a 2015-ös évet a Fény évének választotta az UNESCO, március 6.-án a budapesti Műcsarnokban is kiállítást rendeznek ennek tiszteletére.

De, hogy kinek a műveit tekinthetjük meg eme jeles alkalommal?

Nem másét, mint a Munkácsy-díjas Csáji Attila alkotásait, kinek életművében mindig is kiemelkedő szerepet kapott a fény reprezentálása mind fizikai, mind szellemi valójában.

Csáji Attila már a hatvanas években meghatározó volt a hazai neoavantgárd művészeként és aktivistájaként, amit a későbbiekben csak tovább vitt az a szürreális formaalkotás, amellyel a fényt keverte bele művészetébe. Sőt, nem csak hogy belekeverte, de már tudományos szinten is a kutatás tárgyává tette a fény és a művészetek kapcsolódását, melynek eredményeképpen létrejött egy olyan képi transzformációs mód, ami a lézerfény egyszínűségére épül. Amit aztán a későbbiekben, több művészeti területen is elismertek és előszeretettel alkalmaztak.

A Nemzetközi Kepes Társaság megalapítójaként is elhíresült Csáji a Fényút című kiállításában életművének összefüggéseit és különböző nézőpontjait tárja fel a formateremtés és a tudományosság párhuzamában.

Ezt az életművet tekinthetjük most meg, más újabb lézerinstallációs munkákkal egyetemben, a budapesti Műcsarnokban.

A kiállítást megnyitja Dr. Kroó Norbert akadémikus, a Fény Nemzetközi Éve hazai programbizottságának elnöke és Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, az MMA tagja.

Dátum: 2015. március 6., 18:00
Helyszín: Műcsarnok, Budapest, Hősök tere 56.

Megjegyzés készítése