1705 koncert Egerben

1705

Néha egy-egy jófajta jazz banda is elmerészkedik Egerbe. Movember 26-án például az 1705 névre keresztelt formáció mutatja meg, hogy milyen az igazi odafigyelős zene. A trió tagjainak neve méltán ismert lehet a jazzkedvelők körében: Dés András üt, Piri Béla bőg, Kaltenecker Zsolt pedig zong.

Jazz klub – 1705 koncert Egerben

Idő: 2013. movember 26., kedd, 19.00
Hely: EKMK Bartakovics Béla Közösségi Ház, Eger, Knézich K. utca 8. (a Minaretnél)
Beugró: 900 huf
Net: 1705 fb oldal, 1705 bandpage, fb esemény, EKMK

1705_koncert_plakat

 (Amúgy nagyon menő, hogy az Egri Kult.Központ beszállt a Movember népszerűsítésébe. Növesszetek bajuszt! )

És következzék a csapat leírása, amit a fb oldalukról kopiztunk ide:

A trióról

A trió szokatlan névválasztásnak több oka is van: egyrészt ez az egyik szám címe (melyet Zsolt egy 1705-ben készült historikus billentyűs hangszeren írt), másrészt asszociál a „Legend Of 1900” című filmre, illetve annak főhősére, aki akarva-akaratlanul kifigurázza a zenei vaskalaposságot. Az együttes tagjai számára a nyitottság, a korlátok lebontása, a vélt, vagy valós határok átlépése az egyik legfőbb motiváció. Ennek köszönhető, hogy a trió zenéje annak ellenére alkot homogén egységet, hogy számtalan inspiráció hallható benne: a könnyűzene dallamvilága és dinamizmusa, az elektronikus zene frissessége, a klasszikus-zene harmóniára törekvése, a világzene sokszínűsége és persze a jazz-zene szabadsága és érzékeny együtt-játéka. A hangzás jellegzetességei pedig a ritmikailag összetett zongorajáték mellett a különleges ütőhangszeres szett és a gyakori vonóhasználat a nagybőgőn.

Zsolt a kilencvenes években Bélával, a kétezres években pedig Andrással játszott huzamosabb ideig, kettejük együttműködésének lenyomata négy lemezen is hallható. Mindhárman hosszú utat jártak be, míg megtalálták saját hangjukat, egyedi stílusukat. A zenekar 2010 végén alakult, amikor Béla 15 év után hazatért Ausztráliából.

1705_band_kaltenecker_200

Kaltenecker Zsolt – zongora

1970-ben született Budapesten. Klasszikus zenei tanulmányait nyolcéves korában kezdte. Néhány év elteltével az improvizáció és a komponálás felé fordult az érdeklődése. 1996-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz-zongora szakán. 1996. őszén New York-ban Jaki Byard-nél tanult magánúton. Saját neve alatt 16 lemeze jelent meg, ezek közül az 1999-ben megjelent „Songs From The 20th Century” az „Év Jazzlemeze” díjat kapta. Albumai rendszeresen jelennek meg Japánban, ahol 2005-ben turnézott is.

Piri Béla – nagybőgő

1705_band_piri_bela_200

1970-ben született Budapesten. Professzionális tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdte 1990-ben, majd 1996-97-ben posztgraduális képzésen vett részt a Western Washington University-n (USA). Végül 2006-ban a Brisbane-i Griffith University-n szerzett klasszikus mestervizsgát nagybőgőn. 1997-től Ausztráliában élt és dolgozott mint hangszeres tanár és előadóművész. A világ számos rangos helyszínén játszott, többek között a Sydney Olimpián 2000-ben, az Oslo-i operaházban vagy a Chicago-i Auditoriumban. 2008-2011 elejéig a The Ten Tenors nevű zenekarban játszott, ezzel a formációval bejárta szinte az egész világot. 2011 márciusa óta ismét Magyarországon él.

1705_band_des_andras_200Dés András – Ütőhangszerek

1978-ban született Budapesten. Zenei tanulmányait hét évesen kezdte klasszikus ütőhangszereken, majd a középiskolában érdeklődése a dél-amerikai és közel-keleti ütőhangszerek felé fordult. Eleinte elsősorban világzenei együttesek tagjaként játszott szefárd, balkáni és ír-kelta népzenét. Ezzel párhuzamosan kezdett el jazzt játszani, 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-tanszékén. Az elmúlt évek több meghatározó jazz együttesének is tagja volt, emellett olyan énekesnők állandó zenésztársa, mint Juhász Miczura Mónika (Mitsoura), Szalóki Ági és Palya Bea. Zeneszerzőként is közreműködött film- és színházi produkciókban, előadóművészként pedig bejárta a világot: a Carnegie Halltól a Covent Gardenen keresztül a shanghai-i világkiállításig számos jelentős színpadon zenélhetett már.

Megjegyzés készítése