TEDx lesz Egerben

Egerben novemberben lesz az első TEDx konferencia. Aki tudja, hogy miről szól a TED mozgalom, az mehet tovább az esemény oldalára, de aki most ismerkedik ezzel az inspiratív kezdeményezéssel, annak íme egy kis háttérinfó.
TEDxEger

TEDxEger konferenciát rendez a Labor Egyesület 2019. november 16-án az Uránia Rendezvényközpontban.

Mi a TED és mi a TEDx?

Az első TED konferenciát 30 éve Kaliforniában rendezték. Azóta világszinten ismert és népszerű előadás-sorozattá nőtte ki magát. Maga a TED egy non-profit alapítvány, amely a Megosztásra érdemes gondolatok mottó jegyében a világ legmagasabb presztízsű konferenciáját szervezi. A legnagyobb TED konferencia évente egyszer van Vancouverben, éppen most, ezen a héten. Az előadások mindig rövidek, inspirálóak és szellemesek, jövőbe mutató, megoldás centrikus, innovatív témákat feszegetnek. Számos híresség adott már elő a TED-en, mint például Bill Gates és Bono. Ezeket az előadásokat a ted.com-on és a YouTube-on bárki ingyen megnézheti. A ted.com-on számos előadáshoz magyar feliratot is lehet bekapcsolni, így azok is élvezhetik, akik nem tudnak angolul.

A TED 2009-ben elindította a TEDx-et. Ezek a TEDx események a TED szellemiségét és formátumát követik, de a TED engedélyével szerveződnek a világszerte.

A TEDx abban különbözik a TED-től, hogy míg a TED inkább a globális kérdésekre fókuszál, addig a TEDx események a helyi közösségeket érintő jelenségeket helyezik előtérbe és az előadókat is a helyi közösségekből választják.

TEDxEger alapok

A TEDxEger egy olyan társadalmi esemény lesz, ahol az egri és hazai kiválóságok előadásai közötti szünetekben a büféasztal mellett egymással is eszmét cserélhet a maximum 100 résztvevő. A szünetekben az Ethnofil zenekar erre az alkalomra összeállt formációja szórakoztatja majd a közönséget. A rendezvényt követően pedig after party lesz a Zöld Pecsétben.

Jelentkezz előadónak

A szervezők a felkért előadók mellett az egrieket is biztatják arra, hogy jelentkezzenek előadónak. Ha van megosztásra érdemes, inspiráló gondolatuk vagy ismernek olyan embert, akit javasolnának előadónak, vegyék fel a kapcsolatot a szervezőkkel a tedxeger.com oldalon keresztül.

A szervezők célja, hogy lehetőséget biztosítsanak egy középiskolás és egy egyetemista részére is, hogy a konferencián ismertesse gondolatait, melyet pályázat útján lehet majd elnyerni.

A Labor és a TEDxEger

A Labor non-profit kezdeményezés célja olyan közösség teremtése, ahol a technológia, a dizájn és a startup világ iránt érdeklődő kreatív, nyitott gondolkodású egriek találkozhatnak és együtt hozhatnak létre valami újat. Előadásokat, meetup-okat szervez, támogat a helyi startup-okat és közösségi irodát működtet a belvárosban.

A napokban elnyerték a kaliforniai TED-től azt az exkluzív licenszet, amely alapján Egerben megrendezhetik a TEDxEger konferenciát.

A fő támogató

A rendezvény fő támogatója a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A HKIK mindenkori célja, hogy támogassa a megye gazdasági fejlődését, hozzájárulva egy friss, innovációs potenciálban, megújulási alternatívákban gazdag helyi gazdasági környezet megteremtésével. A cél elérésének kulcskérdése, hogy a globalizálódó világ vidéki városokra gyakorolt elszívó hatását csökkentve megmutassuk a helyi közösségnek és a ránk kíváncsi világnak, hogy milyen sokszínű és produktív szellemi tőke lakik közvetlen környezetünkben. Ennek a gondolatnak beteljesülése a TEDx, mely egy világszerte ismert márka, garancia az egymással értékes gondolatokat cserélni, megosztani kívánó emberek találkozására. A HKIK örömmel állt a kezdeményezés mellé és segíti a megvalósítást a szervező közösség tagjaként.

További információ: tedxeger.com

 

Egy példa a budapesti TEDxYouth-ról:

 

TEDxEger

Megjegyzés készítése