Megújul az egri Városháza

eger_varoshaza

2013. szeptember 26-án munkaterületté vált az egri Polgármesteri Hivatal főépülete, a Dobó tér 2. szám alatti Városháza. Az 1900-ban felavatott, patinás épület felújítása is szerepel az ötmilliárd forintos belvárosi rehabilitációs program 25 projekteleme között. A kivitelezésről szóló szerződést, a konzorciumot képviselő cégvezetőkkel együtt csütörtök reggel írta alá a Városháza dísztermében Habis László polgármester.

A régi Városháza lebontásáról az 1880-as évek végén döntöttek a városvezetők. 1900-ban adták át ezt a szintén közigazgatási funkció ellátására épült, csodálatos házat. A grandiózus épületet nagyon rövid idő, mindössze 1,5 év alatt építették, egri iparosok bevonásával. A ház a Minorita templommal együtt a Dobó tér meghatározó eleme. Eger büszkesége az is, hogy a kiváló építész, Wind István – aki maga is a képviselőtestület tagja volt – ingyen bocsátotta rendelkezésre terveit. A Városházát egy igen gáláns ajánlat alapján, 99 ezer koronáért építették fel, majd hatalmas ünnepség közepette adták át. Mindez azért fontos számunkra, mert látható, hogy a teljes “projekt” az összefogásról, a közösségről, Eger város emeléséről szólt.

A Városháza mostani megújítása kiválóan illeszkedik a belváros rehabilitációjához. A kialakuló, Egerhez méltó belvárosi térrendszer új lehetőségeket kínál majd, és a Városháza ismét valódi szereplője, szerves része lesz a főtérnek.

A MŰSZAKI TARTALOMBÓL

 • A projektelem igen összetett, szerepel benne külső közműcsere, homlokzati felújítás, épületgépészeti- és külső építési munka is.
 • A Városháza belső, udvari homlokzata az épület legelhanyagoltabb része. Az igen sürgető állagromlás mellett az épület energetikai szempontból sem felel meg a kor követelményeinek, ezért a fejlesztés sok szempontból indokolt.
 • A kivitelezők teljes gépészeti felújítást végeznek a Városházán: megújul a kábelezés, a világítástechnika, és tűzvédelmi és vagyonvédelmi rendszert is telepítenek, ami eddig nem volt az épületben.
 • Megújulnak az irodahelyiségek, a folyosók 30-40 éves burkolatai.
 • Minden nyílászárót kicserélnek a Városházán.
 • A legnagyobb változás a földszinten következik be: “átjárhatóvá válik” az épület, a közlekedő rendszeren keresztül minden iroda akadálymentesen elérhető lesz, kialakul egy külön akadálymentes ügyfélfogadó is az EGER 1552-es bolt helyén, megfelelő kiegészítő helyiségekkel.
 • A Városháza megújult udvara, korlátozottan, bizonyos rendezvények idejére megnyílik a közönség előtt. Az irodaszárnyak által jól körülhatárolt területen egy rendezvényterem épül, amely a dísztermi események, esküvők, konferenciák, ünnepségek, egyeztetések kiegészítő tere lesz.

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK

 • Visszabontják a nem használt kéményeket
 • Közel 200 ajtót újítanak fel
 • Csaknem 14.000 m2-en lesz festés
 • Felújítják, kifestik az impozáns, egyedi hangulatú lépcsőházat is
 • A mostoha állapotú homlokzatok közül felújítják a Minorita templom felőli részt is

 

Forrás: Eger MJV Önkormányzat, sajtóanyag
Kép: http://www.brody.iif.hu/adattar/node/450

Megjegyzés készítése