Lengyel filmek az Uránia Moziban

A Lengyel-Magyar barátság Napjának utórezgéseit még kielvezhetjük egy darabig, mert az Uránia Moziban a Lengyel Intézet egy öthetes ingyenes filmsorozatot szervezett. Szerdánként hattól tekinthetünk meg a kortárs lengyel művészfilmeket.

Szwadron 1-F-2463-21

Lengyel filmestek az egri Uránia Moziban

Idő: 2014. április 9-től május 7-ig
Hely: Uránia Mozi, Eger
Be: ingyenes

Részletes program

Rózsa (Róża)

2014. április 9., 18.00

1945 nyara. Tadeusz, a Honi Hadsereg egykori katonája, akitől a háború mindent elvett, Mazúria vidékén vándorol. Eljut egy német katona özvegye által lakott nagy gazdaságba. Rózsa, az özvegy hűvösen fogadja Tadeuszt, de megengedi neki, hogy ott éjszakázzon. Tadeusz a vendéglátást házkörüli munkával hálálja meg. Rózsának, bár nem ismeri be, elsősorban arra van szüksége, hogy valaki megvédje őt a gazdaságát fosztogató tolvajoktól. Tadeusz fokozatosan megismeri az asszony magányának okait. A háború pusztította tájon, ahol a remény propagandafogássá vált, a két, egymástól oly távol eső világból származó ember között szerelem – lehetetlen szerelem? – szövődik. (port.hu)


A lovasszázad (Szwadron)

2014. április 16., 18.00

Film előtt: Dr. Gebei Sándor tanszékvezető egyetemi tanár Lengyel januári felkelés (1863) c. előadása

A film 1863-ban játszódik Lengyelország orosz megszállási övezetében. A nemesi családból származó fiatal báró, Fiodor Jeremin önként jelentkezik egy dragonyos századba – imponálni akar egy lánynak, akibe viszonzatlanul szerelmes. Azt hiszi, hogy a lengyeleket könnyen legyőzik, maga pedig nagyobb erőfeszítés nélkül tiszti rendfokozatot, kitüntetéseket és hírnevet szerez. A században szolgál Dobrowolski lovaskapitány is, aki a helyi lakossággal szembeni kegyetlenségével tűnik ki. Jeremin látja a falvakat elfoglaló kozákok brutalitását, és kezd együttérezni a lengyelekkel, ráadásul az egyik falusi fogadóban találkozik egy nemesi származású lengyel lánnyal, aki elbűvöli szépségével. (belvarosimozi.hu)


Fakabátok (Drogówka)

2014. április 23., 18.00

Hét közlekedési rendőr története, akiket a munkájukon felül összeköt a barátság, a bulik, a sportkocsik és a közös üzletek. Kicsiny, zárt világuk látszatra kiválóan működik. Minden megváltozik, mikor egyiküket valaki titokzatos körülmények között meggyilkolja. A gyilkossággal Ryszard Król őrmestert vádolják. Hogy tisztára moshassa magát, az őrmester feltárja az igazságot a bűnözői összefonódásokról a hatalom legfelső fokán. (polinst.hu)


A bicajom (Mój rower)

2014. április 30., 18.00

Wlodeket elhagyja a felesége. Előrehaladott cukorbetegsége ellenére alkoholba fojtja bánatát, csak Koles nevű kutyája van mellette. Segítségére siet fia, Pawel, aki világhírű zongorista, és Londonban tanuló unokája, Maciek. A találkozás pillanata felszínre hozza az összes családi ellentétet, a rejtett sérelmeket és a régi hazugságokat. A kölcsönös ellenségeskedés légkörében a három férfi elindul a ‘mama’ keresésére. (belvarosimozi.hu)


Plázacicák  (Galerianki)

2014. május 7., 18.00

Alicija 14 éves, elsős gimnazista. Magányosnak érzi magát az új környezetben. Egy nap osztálytársával elmegy egy új bevásárlóközpontba, ahol vonzó új világgal találkozik és potenciális „szponzorokkal” is.
A „plázacicák” elnevezés ebben a filmben más értelmet kap: egymással versengő, kifestett tizenéves lányok mindennapjai, amelyben a felnőtt férfiak „szponzorok” szexért cserébe, az otthont pedig jobb elfelejteni. Faur Anna Lányok című filmjéhez hasonló kíméletlen kritika a társadalom kudarcáról. (port.hu)

Megjegyzés készítése