Interjú Siorral az egri kiállítás előtt

Az egri Kepes Intézetben 2014 márciusában nyílik az Igazmondók c. kiállítás, melyen neves hazai művészek művei láthatóak a kívülállás, korkritika perspektívájából. A kiállítók között található Fekete Valér (Sior) is. Ő az egyedüli egri a kiállítók között és ezzel együtt a helyiek számára talán a legismertebb, hisz a városban úton-útfélen találkozhatunk összetéveszthetetlen stílusú alkotásaival. De Sior nem csak street art-os, hanem karikaturista, könyvek illusztrátora, és jellegzetes rövid történeteivel is gyakran lehet találkozni a facebook-on.

Siort kérdeztük a szombaton nyíló kiállítás kapcsán.

sior kép

Part magazin: A kiállítás címe az, hogy Igazmondók. Te Igazmondónak tartod magad?
Sior: Igazmondó lettem, de ez az én igazam. Nem tudom, kinek mi az igazság. Nekem ez. Pár éve kezdtem el nem lapítani, hanem mondani, amit gondolok. Érezhetően jobban érzem magamat a bőrömben azóta.

Part magazin: Izgalmas kortárs magyar képzőművészek, nagy egyéniségek közé kerültél, ami nekünk egrieknek talán egyértelmű, de lehet, hogy országos kontextusban még újoncnak számítasz egy ilyen névsorban. Hogyan jött a lehetőség?
Sior: Nekem is furcsa az, hogy olyan emberekkel állíthatok ki, akiket pár éve még bámultam kiállításon, fotókon, interneten. Szóval egyrészről, ez meglepő. De ha nem álszerénykedem, akkor végülis a befektetett 40 év, a sok munka, utazás meghozta azt az élményt, amire vágytam. Régen azt gondoltam égő ilyet mondani. Ma azt gondolom, jó érzés sikeresnek lenni, szeretve lenni. Jó, ha hívnak, s jó, ha elismernek. Ezek nagy-nagy energiaadagok, energiafröccsök. Ma már nem szégyenlem magam előtt ezt. Nagybátyám mondta nekem, mikor nem tanultam, s a suli mellé jártam: Valér buta vagy. Okos madár oly magasra száll, hogy ne érjen lába a sárba!! (Illyés vers…). Akkor nem értettem, ma értem. Csapkodom is felfelé keményen. Nem akarok sáros lenni. Röviden: nagyon jó ezt csinálni.

Part magazin: Te hogyan látod a stílusodat? Street art? Urban art? Graffiti?
Sior: Stílusom?? Nincs. Mindent csinálok, ettől izgalmas. Nem vagyok ez vagy az. Anarchoszindikalista, liberális Mekk mester vagyok… hehehe.

sior_kep_003

Part magazin: A legtöbb alkotásodat az utcára kiteszed és hagyod, hadd történjenek a dolgok. Ez teljesen más szituáció, mint amikor valaki egy zárt kiállítótérben, steril körülmények közt állítja ki műveit. Milyen kalandokat éltél át, tapasztalatokat szereztél az utcán művészként?
Sior: A képek vándorolnak. Egyrészt ez poén. Kb 6000 kép ment ki az elmúlt sok-sok évben. Elképesztő helyekre jutottak el. Van Svájcban, Párizsban, Amerikában… mindenhol. De a legtöbb eltűnt… nem is igazán érdekel merre járnak, mondjuk tudok örülni egy-egy vicces találkozásnak, évek múltán, egy elfeledett képpel. Ez is vicces. De ennek is célja volt. El kellett jutni valakihez, aki majd meglátja a világom, képeim. Párizsban is ültem kinn, s toltam a rajzot. Apám mondta, minek ülsz ott?? Nem éri meg!! De – válaszoltam. Én azt az embert várom az utcán, aki majd észrevesz engem!!! Eltelt rengeteg év. Lehet meglátta az az ember, akinek kellett?? Ki tudja.

sior_kep_004

Eger gyerekeknek c. könyv illusztrációja

Part magazin: Az egri kiállítás mellett milyen futó projektjeid, terveid vannak mostanában?
Sior: A Néprajzi Múzeumnak, Goethe Intézetnek, magánszemélyeknek dolgozom. Most már nagyon sokat. Komolyan – alig tudom elhinni, hogy ez velem történik. Lehet lesz könyv Svájcba is… Ez terv. És persze minden nap mennek ki az utcai alkotások.

Part magazin: Köszönjük a válaszokat és gratulálunk a kiállításhoz!
Sior: Szeretném megköszönni a sok pozitív visszajelzést, meg a figyelmet. Nekem ez nagyon jó. Mindenkit szeretettel várunk a kiállításon, amely meglehetősen sokáig lesz kinn. Érdemes lesz eljönni. Olyan képeket is kiállítok, amivel remélem mindenkit meglepek. Nagyobbak, színesebbek, mint a megszokottak…de ezt majd élőben.

Sior a facebookon>     Az Igazmondók c. kiállításról >

sior_kep_005

 

Pingbacks

  1. Igazmondók - kiállítás az egri Kepes Központban | PartMagazin.hu
  2. SIOR @ Kepes Központ | PartMagazin.hu

Megjegyzés készítése