Huszita katonák és rejtélyes várak – kiállítás Egerben

Újra nyit a Zsinagóga Galéria a hadtörténet és a lengyel-magyar barátság jegyében.

forrás: www.twcenter.net

Isten katonái – Husziták a keresztes lovagrenddel vívott harcban

2010-ben a grünwaldi csata 600 éves évfordulója alkalmat kínált arra, hogy a Varsói Állami Múzeum létrehozza az Isten katonái – Husziták a keresztes lovagrenddel vívott harcban című kiállítást. A fegyvermásolatokat is felvonultató tárlat bemutatja annak a jelentős csatának okait és hátterét, mely a Keresztes Lovagrend hatalmának megtöréséhez vezetett. A cseh, szlovák és magyar kollégák együttműködésével készült tablók bemutatják a huszita mozgalom kevésbé ismert, a Cseh Királyság határain túl mutató vonatkozásait is. A lengyel kiállítás több hazai állomás után most Egerben látható.

Rejtélyes várak nyomában – Újrahasznosított erősségek Északkelet-Magyarországon

Az Isten katonái kiállításhoz kapcsolódóan a miskolci Herman Ottó Múzeum 2013-ban készített egy tárlatot a várak életéről. A Rejtélyes várak nyomában – Újrahasznosított erősségek Északkelet-Magyarországon című vándorkiállításon a látogatók megismerkedhetnek a középkori erősségek előzményeivel. Bemutatják az is, hogyan lehet egy várat  különböző  módon újrahasznosítani az idők folyamán, továbbá milyen kincseket rejthet a föld mélye egy-egy erősség területén.

Kevésbé ismert tény, hogy Magyarország területén is éltek husziták.
A kiállítás látogatói felfedezhetik azt is, hogy merre találhatjuk meg váraikat.

 

Forrás: www.m.lednicamuzeum.pl

Forrás: www.m.lednicamuzeum.pl

Idő: 2014. február 6., csütörtök, 15.00. Megtekinthető március 31-ig. 10.30 és 15.45 között
Hely: Zsinagóga Galéria, Eger, Kossuth Lajos u. 17.
Beugró: van
Net: Egri vár

huszita_meghivo-634

Megjegyzés

  1. Ödön bá'

    Viszont létezett a Német Lovagrend, akik nagy fehér keresztet viseltek a ruházatukon és ezért a köznyelv – és az irodalmi is- kersztes lovagoknak nevezte őket. Lásd:H.Sienkiewicz-Kereszteslovagok című regénye. A székhelyük Marienburgban volt (ma a lengyelországi Malbork vára,a világörökség része, a világ legnagyobb téglaépítésű vára….). Végül igencsak meggyengült a hatalmuk, mikor 1410-ben a lengyel és litván seregek lenyomták őket a grunwaldi csatában… Ennek ellenére folyamatosan léteztek és a mostani nagymesterük Dr.Bruno Platter Bécsben székel, persze jóval kisebb hatalommal…(Hunyadi Zsolt-Pósán László:Krisztus Katonái c. műve)

Megjegyzés készítése