Hídavató a Kis Zsinagógánál – EgerArt gyerekeknek

A Múzeumok Éjszakáján az Alkotó Műemlékek elnevezésű alkotóművészeti rendezvény keretében az egri Kis Zsinagóga szomszédságában az utcát és a hidat befoglaltuk a gyerekeknek, hogy legyen terük szabadon festeni, alkotni és játszani.

egerart gyerekeknek 2014_04

Kihasználtuk a tér adta lehetőségeket: a hídról strandlabdát úsztattunk a patakban, az épület fehér falához támasztott nagy fekete táblákra festettünk, és közben lehetett szabadon rajzolni, szaladgálni, ülni és csakúgy együtt lenni.

Volt köztünk olyan gyerek, aki életében először festett, és volt olyan apuka, aki életében először mászott le a patakmederbe, hogy visszahozza az elúszott labdát. Voltak nézelődő vendégeink is. Egy kínai művészekből álló csoport lelkesen fényképezte, ahogy a gyerekek hosszú ingekbe öltözve színkavalkádba borították a fekete táblát. És voltak lengyel lányok, akik lelkesen és kizárólagosan használták a rózsaszínt a festésnél.

egerart_gyerekeknek_2014_06

A nagy szélben pedig előkerültek a színes papírok is, amiből színes szélforgók születtek, és a szélben a labdák is jobban repültek le a patakba. A játék órákon keresztül igazi élmény volt mindenkinek.

egerart_gyerekeknek_2014_01

A különlegességét az egész programnak a hely adta a maga adottságaival és hangulatával. A patak, a híd, a Kis Zsinagóga épülete és a mellette lévő utcarész egy olyan új tér Egerben, amelyet a jövőben kár lenne kihagynia a programszervezőknek. Új színfolt a belvárosban, amelyet biztos, hogy fog használni még a Part Egyesület.

egerart_gyerekeknek_2014_05

egerart_gyerekeknek_2014_03

A program Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat HERMAN – Kis Zsinagóga pilot projekt keretében Alkotó műemlékek elnevezéssel valósult meg a Part Egyesület közreműködésével. Ehhez kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján Real Time címmel kiállítások, előadások, performanszok és koncertek voltak az egri kiállítóhelyeken.

Írta: szmono, fotó: Bodnár Dávid

Megjegyzés készítése