Gárdonyi Géza Raktár

raktar4

A volt 3-as suliból színházi raktár lesz

Az egri Közgyűlés döntött, hogy abban az évekig üresen álló épületben, amelyben egykor a hármas suli, majd pár évig Agria Tánciskola volt, mostantól a színház raktára lesz. Szomorú ezt a hírt olvasni, hisz az épület elhelyezkedése, mérete, múltja, ennél sokkal többet kíván.

raktar7

fotó: Ilkka Janatuinen 2013

Kevesen tudják, hogy az egri ifjúsági-kulturális élet több formációban is próbálta már elkérni, megszerezni az épületet. A folyamat kb öt éve kezdődött, az Agria Tánciskola bedőlése után. Az Egrix szervezőcsapata, kiegészülve pár koncertszervezővel, fiatal művésszel, egy komplex programot nyújtott be a hasznosításra. Kulturális, szórakoztató, sportcentrum volt a cél. A folyamat már akkor is a város vezetésén akadt meg. Az volt a megválasztott vezetőink terve, hogy eladják az épületet, és persze „addig” sem történhetett ott semmi értelmes.

Ez a folyamat leállt, sőt a városban több folyamat is leállt… Időközben a SZETA alapítvány beköltözött az udvar egyik épületébe, ami az elmúlt évek talán egyedüli jó döntése volt a 3-as suli kapcsán. Persze ettől még az épülettel semmi nem történt. Az eladás nem sikerült, az épület rohadt tovább.

raktar1

fotó: Ilkka Janatuinen 2013

Aztán jött 2012. szeptember 29-e és ‘Eger legnagyobb házibulija’ nevű többtermes, híres-hirhedt party, amiről az esemény oldalán máig ez áll: „a sok negatív komment ellenére a rendezvény sikeresnek könyvelhető el”. A buli mindenesetre bebizonyította, hogy a helyet lehetne használni. Igény lenne rá, még ha nem is feltétlenül egy nagy party-házat kellene itt összehozni.

2013 áprilisában aztán a Dohánygyár projekt, illetve annak tavaszi einstandolása kapcsán merült fel a 3-as iskola, mint lehetséges alternatív helyszín. A szervezőcsapat által akkor meglátogatott három helyszín (volt mezőgazdasági suli udvari épülete, belvárosi 10emeletes alja és a 3-as suli) közül ez utóbbi tetszett egyöntetűen mindenkinek, és akkor a Városházán utána is érdeklődtek a hasznosítás feltételeinek. (Az e cikkben látott képek is a 2013 áprilisi bejáráson készültek.)

raktar2

fotó: Ilkka Janatuinen 2013

Mivel az épület nagyon-nagyon-nagyon rossz állapotban van, ezért ahhoz, hogy az önkormányzat a civil kezdeményezők részére odaadja, bérbeadja (ha egyáltalán akarná), ahhoz több milliós tételben kellene az elektromos hálózatot, fűtési rendszert, vízvezetékeket, gépészetet, stb. rendbehozni. Akkor tehát azzal beszéltek le minket és mi magunkat, hogy nincs pénz erre.

Logikusnak tűnik a mostani döntés kapcsán, hogy egy színház raktára könnyen be tud költözni egy ilyen sorsárahagyott épületbe, hisz a Csárdáskirály kosztümjei se budira nem járnak, se nem igényelnek fűtést.

A kulturális színterek elmúlt években végbement leépülése után viszont továbbra is ott lebeg az a kérdés, hogy Egerben hol lehetne egy rendes kreatív kulturális központot csinálni, műtermekkel, próbatermekkel, klubbal, stb.. És erre jelenleg mindent egybevetve a volt 3-as suli épületegyüttese lenne a legalkalmasabb. Szépen, fokozatosan fejlesztve, lépésenként rendbehozva, a szervezőket partnernek tekintve. Ehhez a városvezetés részéről a támogatás, a korrekt hozzáállás viszont elengedhetetlen. Íly módon lehetne egy egri épületet megfelelő funkcióval felruházni és nem utolsósorban teret engedni buliknak, koncerteknek, előadásoknak, kreatív energiáknak, új dolgok születésének.

Kedves Városvezetés! Lehet itt még ilyeneken gondolkodni?

További részletek az Egri Ügyek és az Egri Napok cikkében.

raktar6

fotó: Ilkka Janatuinen 2013

raktar3

fotó: Ilkka Janatuinen 2013

 

raktar5

fotó: Ilkka Janatuinen 2013

 

raktar8

fotó: Ilkka Janatuinen 2013

 

 

 

Megjegyzés készítése