Finisszázs közeleg – kiállítás

A Bükkszék Művésztelep egri kiállítása a finisbe érkezett! De, ha valakinek még nem lett volna alkalma megtekinteni a tárlatot, vagy csak szeretne repetázni – hisz csak a rosszak terjesztik, hogy a jóból is megárt a sok – péntekig van alkalom rá. A Június 19.-i záróesemény ráadásul egy kötetlen, interaktív beszélgetéssel zárul, ahol lehetőségünk lesz személyesen találkozni, beszélgetni az alkotókkal.

Egy kis információ azoknak, akik nem olvasták volna előző ajánlókat a kiállításhoz:

„A Bükkszék Művésztelep 2009-től kapcsolódik Bükkszékhez, illetve szűkebb-tágabb földrajzi környezetéhez, de szorosabb szellemi vonatkozásait tekintve mindenképpen megállapítható, hogy mindig élő volt az e kapcsolat a csoport tagjai és a településen élők, művészet barátok között. 2009-től gyűlnek itt össze egy bő hétre a művészek, hogy együtt alkossanak. A művésztelep házigazdája, mentora a Napfény Vendégház tulajdonosa – a Vincze család – mellett a település önkormányzata és az Új ART ÉRT Alapítvány.”

„A művésztelepen 2009 és 2015 között olyan művészek alkottak, mint Baksai József, Bán Miklós, Becse Tamás, Csetneki József, Fazekas Balogh István, feLugossy László, Lázár Zsolt, Puha Ferenc, Stark István, Vincze Ottó, vagy éppen Wrobel Péter. Ráadásul a művésztelepen nem csupán festőművészek, hanem grafikusok, fotóművészek és operatőrök is dolgoztak az elmúlt időszakban.”

„A festőművészek sem kizárólag a hagyományosnak nevezhető festészeti technikákkal alkották műveiket. A plasztika, objekt készítés mellett teret kapott korábban kísérleti video performance és utcai akció egyaránt.Mindezekben a település lakói és vezetői a művészek segítségére voltak. A telep megnyitása hagyományosan egy művészenként 3-4 alkotásból álló kiállítással indul, majd a művésztelep végén szintén egy hasonló nagyságú zárókiállítással köszönnek el a művészek a falu lakóitól. 2009-től ezen alkalmakkor visszatérő ismerősként fogadják a művészeket, mondhatjuk nyugodtan, hogy személyes kapcsolatok is alakultak ezen idő alatt. Eger és az ott tanító, alkotó művészek közelsége, a művésztelepet szervezők munkája, valamint az Egri Művészeti Központ lehetővé tették, hogy 2015-ben egy visszatekintő, bemutatkozó kiállítással jelenhessen meg a Bükkszék Művésztelep az egri Trinitárius Templom Galériában, május-júniusi időintervallumban. Az érkező művészek a vendégházban és közvetlen környezetében alakítják ki azokat az adhoc stúdió körülményeket, amelyek az alkotó munkához elengedhetetlenek. A vendégház összes helyisége és udvara ilyenkor hamisítatlan művésztelepi köntöst ölt, amelyet szívesen látogatnak a bükkszéki érdeklődők is. A telep legfontosabb jellemzője az alkalmazkodás. Elsődlegesen az adottságokhoz, melyek minden korlátjuk ellenére vonzóak és megtartó erejűek, másodlagosan egymáshoz, hiszen a művészek egymás személyes közelségében töltik el a hetet úgy hétköznapi létezésük, mint alkotói tevékenységük vonatkozásában.”

A finisszázson történő közönség találkozó moderátora Koczka József a Vitkovics Alkotóház munkatársa.

meghivó
Finisszázs: 2015. június 19., 18:00
A kiállítás megtekinthető: 2015. május 22. és június 19. között
Helyszín: Templom Galéria, Eger, Trinitárius utca 5.
További információk az esemény és Templom Galéria oldalán!

Megjegyzés készítése