Émile Ajar: Előttem az élet – Menedék könyvklub

2014. szeptember 18.-án 17:30-as kezdettel újra összeülhet az olvasóközönség egy kis irodalmi elbeszélgetésre Budapesten a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület jóvoltából. A soron következő, kivesézendő könyv pedig nem más, mint egy kiváló olvasmány, Émile Ajar – Előttem az élet című műve.

A Menedék egyesület által szervezett könyvklub olyan szépirodalmi alkotásokból válogat, amelyek szorosabb vagy tágabb kontextusban dolgozzák fel a migráció témakörét.

A szeptemberi alkalom könyve: Émile Ajar – Előttem az élet, Magvető, Budapest, 2005.

A műről mesél majd: Bognár Róbert (a mű fordítója, József Attila-díjas magyar író, műfordító, újságíró).

A könyvről pár sorban:
Ajar könyvében egy gyermek szól üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással az őt körülvevő különös világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is.

„A regény főhőse egy arab kisfiú, Momo, aki a társadalom perifériájára szorult négerek, arabok, zsidók mozgalmas, de nélkülözésekkel teli életét éli. Szüleit nem ismeri, egy idős zsidó asszony, Rosa mama neveli, aki a hasonló sorsú gyerekek ellátásából tartja fenn magát. Momo hamar önállósághoz szokik e furcsa környezetben, s úgy segít magán, ahogy tud: lop, csal, vagányokkal és prostituáltakkal barátkozik, de Rosa mamához gyengéd szeretet fűzi. Hogy e nyomorgó, önmagának is hazudó, társadalmon kívüli réteg összetartása milyen erős, az Rosa mama életének utolsó hónapjaiban derül ki. Mindenki összefog, hogy a beteg öregasszony életének utolsó napjait széppé tegyék. Az igazi áldozatot Momo hozza: elkíséri Rosa mamát titkos pincéjébe, hogy az asszony ott fejezhesse be életét.”

Helyszín: Massolit Books & Café in Budapest (1072, Budapest, Nagy Diófa utca 30.)
Időpont: 2014. szeptember 18., 17:30-18:30
A részvétel ingyenes. A fogyasztás önköltséges.
További információkért kövessétek az eseményt– és a Menedék Egyesület facebook oldalát!

Olvasásra fel!

 

Megjegyzés készítése