Éhezők viadala: Futótűz

Éhezők viadala - Futótűz

Túl sok dolgom volt az előző héten, így időm sem volt azon agyalni, hogy vajon milyen lett az új Film. Csütörtök este azonban már alig bírtam magammal. Látnom kellett azonnal Suzanne Collins nagysikerű regénye alapján készített filmet, a Futótüzet, ami az Éhezők viadalának folytatása.

Katniss haja mintha sötétebb lenne, villant át az agyamon az első képkocka láttán. Hirtelen egyébként azt sem tudtam, hogy elkezdődött a film, mert rendhagyó módon nem voltak előzetesek a Corvin moziban.

Az első rész ott fejeződött be, hogy Katniss és Peeta túlélték az Éhezők Viadalát és hazatérhettek otthonukba, a 12. körzetbe. Ezzel azonban még nincs vége a szenvedéseiknek. Katniss-t meglátogatja Snow elnök a Viadalon tanúsított ellenszegülése miatt, és megszabja, hogy hogyan viselkedhet a nemsokára induló Győzelmi Körúton, ha nem szeretné, hogy eltegyék a családját láb alól.

A Körúton Peeta-val végigjárják Panem összes körzetét, beszédeket mondanak, és szerelmüket csókokkal pecsételik meg. Katniss azonban nem mindig bír lakatot tenni a szájára, így a Kapitólium elleni szimbólumként kezdik tisztelni egyes körzetekben. Megkezdődik az ellenállás, és úgy tűnik, nemsokára a forradalom is. Mert a „girl on fire” reményt jelent mindenki számára.

Ezért úgy dönt Snow, hogy nem élhet az egyik, amíg él a másik. Jaj, nem is, ez a Harry Potter. Szóval úgy dönt, hogy rendhagyó 75. mészárlást rendez, és majd ott megölik a kis kedvencet, akinek a hajfonata még az unokája számára is példaértékű.

Megpróbáltam, de nem tudok elfogulatlanul írni: egyszerűen imádtam!

ehezok_viadala_2

Kicsit azonban tartok tőle, hogy másodszori megnézésre ez a film sem kötne le annyira. Sajnos az első résszel így történt, a moziban még elvarázsolt, otthon egy évvel később már nagyon untam. Remélem, hogy ezzel a második résszel nem így lesz.

Bosszantónak Peeta jellemét, vagyis inkább jellemtelenségét találtam, és egyáltalán azt, hogy akármi is történt a film alatt az ő reagálása teljesen elfelejtődött. Mintha egy egyszemélyes Katniss-show-t néznénk végig, pedig a könyvben Peeta igenis borzasztó fontos szereplő, és cseppet sem olyan bamba, és „hogy-legyen-kit-cipelnie-Finnick-nek-ha-Maggs-meghal” figura.

Nekem nem mindig jött be a kézikamera, bár gondolom pont ez a kibillentés, a szokásostól eltérő volt a készítők célja. A film szaggatott, kicsit mintha epizódokból állna, ez szintén nem véletlen, az elsőben is hasonló építkezéssel találkozhattunk. És egyébként sem beszéltethették túl sokat Katniss-t, mert éppen ebben rejlik a karakterének a bája.

Jennifer-nek főként ölelkeznie és sírni kellett a film egészében. Gyakran már sajnáltam miatta, de szerintem tökéletesen előadta a szenvedő lány figuráját. A barátom ezzel nem értett egyet, szerinte abszolút megjátszott, művi volt a sírása, az arcának a torzulása. Szerintem én ugyanígy kezdek el bőgni, és én olyankor nem színészkedek…

Különbség, és pozitívum az első filmhez (és könyvhöz) képest, hogy itt a Viadalon kibontott jellemekkel találkozhatunk. Nem egyszerűen a róka-képű lányt ölik meg, hanem mindenkiről tudni lehet, hogy honnan jött, mit csinált, és hogy szeretné-e megnyerni Katniss-t társának.

Csókokban nem volt hiány ebben a filmben. Gale-Katniss, Katniss-Peeta, Gale-Peeta, jó, oké az utóbbi nem is… Egyébként a könyvben tényleg sokkal kevésbé lényegesek az ilyen részek, mert Gale-t egyszer csókolja meg Katniss sajnálatból, Peeta-t pedig egy kivételével mindannyiszor csak Show elnök parancsára csókolja meg. Egyébként nagyrészt megegyezik a cselekmény vonala a könyvbelivel.

A sminkek, a ruhák, az effektek, a technika mind tökéletesek. Valójában pedig ennyi a lényege egy szuper filmnek: izgalmas tartalom, kiváló színészek és vizuálisan jó megvalósítás.

A mutatók szerint 3-szor annyira nézték meg eddig(!) a Futótüzet a magyar mozikban, mint 2012 márciusában az első részt. Végre sejtik a nézők, hogy mire kell beülni. Bár valószínűleg jobb lenne, ha előtte gyorsan elolvasnák mind a három fantasztikusan megírt Collins regényt.

Éhezők viadala: Futótűz

Téma: Zseniális. Tini-fantasynek álcázott társadalomkritika, a végén egy kitörési lehetőséggel. Collins érdeme vitathatatlan. 10/10

Szereplők: Jennifer Lawrence abszolút nyerő, mint ahogy Miley ex-pasija is (Liam Hemsworth), és nincs olyan, aki tőlem jobban imádná Josh Hutcherson-t (jó, talán az anyukája…), de egyszerűen gáz, hogy megpróbálják szerelmespárnak eladni őket Jenniferrel. (A csaj kb. 10 évvel tűnik idősebbnek a srácnál…)

A mellékszereplők fantasztikusak. (Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Jena Malone. Talán csak Finnick (Sam Claflin) szerepére képzeltem el kevésbé bájgúnár fiút.) 9/10

Hossz: Ez egyszerűen nem lehet elég hosszú. 10/10

Mondanivaló: Hibátlan. És a harmadik rész végén lévő fordulat… 10/10
(Nagy hiba, hogy végül az utolsó részt két részre bontják. Szerintem ezt már mindenki unja.)

Rendező: Francis Lawrence

T.V.

Éhezők viadala - Futótűz

Megjegyzés készítése