Egri hétvége harmincasoknak

Egy már nem egri cimborám haverokkal betervezett egy egri hétvégét és kérdezte, hogy mit ajánlanék. Összehoztunk egy kis ötletelést. Természetesen teljesen szubjektív a dolog, de hátha valakinek jól jön néhány ötlet.

Azokról a látnivalókról nem írok, melyek meglátogatása „kötelező”. Egy-két egri városi séta mindig belefér egy ilyen hétvégébe.

eger_kis_dobo_ter_728

Egerben nem érdemes kihagyni a borozást. Az Egri Bikavér alap, az Egri Csillag trendi, vörös, fehér, rosé minden szinten és mennyiségben…

Borozni, borkóstolón részt venni szerintem rendes (tufa)pincében a leghangulatosabb. Ilyenből millió van Egerben, és érdemes rászánni egy kis összeget, és minőségi borokat kóstolni.

Kettő pincét emelnék ki, de tényleg csak pillanatnyi felindulásból, mert ennyi erővel másokat is nyugodt szívvel lehetne ajánlani. Szóval érdemes elnézni a Bolyki pincészetbe – a borok, a hely, a borász miatt. Aki a klasszik Szépasszonyvölgy felé orientálódik, annak pedig a Sike pincészet ajánlható a jó ár-érték arány miatt is.

A Belvárosban a kis Dobó téren a Bikavér borházban van tán a legnagyobb választék, és bár nem a legolcsóbb helyről van szó a tér hangulata is jó.

Étterem téren elég jó a felhozatal a városban. A Senator Házat szokták egyik alapként emlegetni – nem véletlenül. A Santoferben magyarosabb a kaja, a Fehér Szarvasban old-school-osan vadászos a hangulat, az egykori felsőbb kategóriás  Imola átalakult egy laza hellyé és Macok Bisztró-Borbár néven fut, a Palacsintavárban kitágítható a palacsintáról alkotott kép, a Padrino pizzéria eldugottabb helyen van, de pont ez a jó benne (és persze a pizza), de ha mindez nem pálya akkor ott az óriás retro-burgeres a Széchenyi utcán, meg persze ezer más hely.

Lépjünk tovább: Egerben alapkocsma most a Bíboros a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Találkozóhelynek, alapozónak is jó. A Lámpásnak is jó a hangulata.

Koncerthely kb. csak a Gödör Klub van. Persze bulizós hely van még pár (nem sok), pl. a Liget, vagy a Leonardo, de ezeknek nem nagyon van közös halmaza az én (zenei) ízlésemmel, így jelzőket se raknék melléjük.

Szezonban  érdemes a szabadtéri rendezvényeket, fesztiválokat is figyelni (Egri Bikavér Ünnepe (!), Kaláka fesztivál, stb.)

Ja, ezek mind levadászhatóak a neten, de a legjobb kiindulópont, ha programokról van szó a www.egriprogramok.hu. Messze ez a legátfogóbb programajánló a környéken.

Ha van ilyen igény, akkor a Török fürdőben érdemes fürödni egyet – ez a Belvárosból gyalogosan simán elérhető. Autóval Egerszalókon vagy Demjénben mehet a fürdőzés.

A vár, bazilika, Líceum tengelyt nem említem, ezeket szinte mindenki ismeri. A Líceum tornyában a Camera Obscura plusz a terasz mindig ajánlható a nem egrieknek, mert innen a körpanorámának köszönhetően belátható az egész város és a környék.

Kortárs művészet iránt érdeklődők ki ne hagyják a Kepes Intézetet, aki pedig a Kis Zsinagógában el tud csípni egy kiállítást, vagy netán megnyitót, az is egy jó kis élménnyel lehet gazdagabb.

Ha valakinek mindez nem elég, akkor jöhetnek a kirándulások a környékre. Minimál séta a felsőtárkányi tónál. Közepes séta – jó időjárás esetén sok embertársunktól kísérve – Szilvásváradon a Szalajka-völgyben. Kimerítő túra a Bükk-fensíkon, a „bükki kövek”-nél. Környékbeli várak (Szarvaskő, Sirok, Kisnána). Jó sok ilyen kimozdulási lehetőség van még.

De ez kb már túl is van ragozva. Ilyesmik ugranak be nekem elsőre, ha egy egri hétvégéről van szó.

Kellemes hétvégét!

kapu_eger_728

Megjegyzés készítése