Eger és a borok – rövid bevezetés

Eger kapcsán megkerülhetetlen a borokról is beszélni. Van egy-két alap, amit bármelyik magyar hetedikes osztálykirándulós srác is tud: Egri Bikavér és Szépasszonyvölgy (nemegriül: Szépasszonyok völgye). De ha picit is utánajárunk a témának, akkor egy egész univerzum tárulhat fel előttünk, amiben megtalálható pl. a Napbor és az Egri Csillag is.

Fontos tudni, hogy az Egri borvidék nem csak a városból és annak környékéből áll, hanem több környékbeli település is ide tartozik, azaz borospincébe és szőlőültetvénybe Aldebrőtől Novajig nagy eséllyel bárhol belefuthatunk.

Mielőtt sorra vennénk, hogy Egerben kinek hol érdemes borozni, kicsit fussuk át, hogy mégis kinek mit érdemes megkóstolnia, vagy nagyobb menyiségben magához vennie.

Mint köztudott Eger borfronton a Bikavérről ismert, ami mint köztudott egy vörös bor, és ezért köztudott, hogy Eger vörös boros borvidék. Na ez utóbbi nem igaz, hisz kb. fele-fele arányban vannak itt fehér és vörös borok.

És nem lehet letagadni, hogy nagyon király fehérborok vannak errefelé. Leánykát, Szóláti Olaszrizlinget vagy Chardonnay-t, de akár Muskotályt is érdemes kóstolni – friss, illatos, gyümölcsös borokat, nyáron, kellemes hűsen… Jó kis csajozós borok is vannak közöttük.

Ha már a fehérboroknál tartunk, akkor említsük meg az új egri sztár-bort, az Egri Csillagot. A Bikavér fehér testvére új kreálmány, alig 3-4 éves az ötlet, de köszönhetően a minőségnek és a jó marketingnek, ma már Egernek új jófajta fehér házasított (cuvée) bora van. Érdemes hát kóstolni, ha másért nem is, legalább hogy elmondhasd majd unokáidnak, hogy te már akkor ittál Egri Csillagot, amikor az még zsír új volt.

Az Egri Bikavér Egerben nem kikerülhető. Testes vörös, melyet több vörös bor házasításából készítenek. Bevezető drognak nem nagyon alkalmas, de aki már kis tapasztalatot szerzett az egri pincék mélyén, az nagy találkozásoknak lehet résztvevője. A Bikavér elnevezés legendáiba nem megyek bele, inkább menjetek a Völgybe, és kérdezzétek a borászt, a pultost, a szomszéd asztalnál ülő idegenvezetőt, vagy a jászberényi nyugdíjas népdalkör tagjait.

Az egyértelmű, hogy Egerben a borozást, borkóstolást ki kell próbálni, ha van rá lehetőség és alkalom, márpedig az általában van. És ha tehetitek, akkor a borból a minőséget legalizáljátok. Szóval egyik alaphely a Szépasszonyvölgy (Völgy), ahol pincék tucatjai sorakoznak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy megtalálható itt a legaljától a magas minőségig minden. Érdemes az ottani pincetulajdonosok által kidolgozott minősítési rendszert figyelembe venni, vagy megkérdezni egy egri havert, hogy hová érdemes beülni (én a Sike pincészetre esküszöm). A Völgy persze nem csak a borozásról szól, hanem koncertekről, bográcsozásról, közös estékről, éjszakákról is.

De borozni nem csak a Völgyben lehet, sőt! Nem csak földrajzosoknak és térképrajongóknak ajánljuk, hogy nézzék meg az Egerből kivezető utakat és jelöljék be azokat, melyek mentén a város határában nem találhatóak borospincék, mert szinte mindegyiknél vannak. Kerecsend felé a Kőlyuk pincesor, Andornaktálya felé a Kistályai út menti pincék, Ostoros felé a Kőporos, de még Felnémeten a templom alatt is meghúzódik pár pince, bár azokról jót még nem hallottam, de rosszat se igazán…

És persze ott vannak a belvárosi helyek. Lepukkant kocsmában nem biztos, hogy a minőségi bor jön velünk szembe, viszont a magukra valamit is adó helyeken már ihatunk jófajtát, az éttermekről nem is beszélve. A Belvárosban amúgy van pár jó borokra specializálódott hely, melyek közül választékával kiemelkedik a kis Dobó téren a Bikavér Borház, bár nem biztos, hogy a pl a diákhitelt ott éri meg elkölteni.

Boros téren izgalmasnak ígérkeznek az egri boros rendezvények, melyek ugyanúgy megszólítják a turistákat, mint a helyieket. A legnagyobb a Bikavér Ünnep július elején, amelyik az egyik legizgalmasabb bor-gasztro rendezvény is messze e környéken. Télen, a két ünnep között van a Borszalon, mely utóbbi években kicsit elcsúszott borsznob irányba, de ettől függetlenül, aki lecsengeti a beugrót, az rengeteg jófajta bort ihat, a többi meg mehet ahová való. Újabban van az Egri Csillagnak is fesztiválja, tavasszal, a várban. De érdemes csekkolni az egriprogramok.hu oldalt, mert a legkülönbözőbb pincebulikba bukkanhatunk az év folyamán. Ebben a kategóriában (és a minőségi borokban is) a Bolyki borkatlan kihagyhatatlan.

Jó boros kalandokat Egerben!

Megjegyzés készítése