Teret a Fáknak! – nyílt levél

Egy köztéri akció keretében hívták fel a figyelmet egri zöld szervezetek és magánszemélyek a városi fák állapotára és kifejezetten az Eszterházy téri törökmogyoró szomorú sorsára.

A résztvevők egy nyílt levelet is megfogalmaztak Eger Város jegyzőjének címezve, mivel a korábbi kérések semmilyen eredménnyel nem jártak. Továbbá egy adománygyűjtés is beindult a törökmogyoró megmentése érdekében. Most a városi jegyzőnek mint illetékes hatóságnak címzett nyílt levelet adjuk közre szó szerint:


Nyílt levél Eger Megyei Jogú Város Jegyzőjéhez
az Eszterházy téren helyi védelem alatt álló kiszáradófélben lévő török mogyoró (Corylus colurna) megmentése érdekében

Tisztelt Jegyző Úr!

2023 márciusában civil szervezetek aláírásával 12 pontos kiáltványt fogalmaztunk meg “Teret a fáknak!” címmel, amellyel kapcsolatban tavaly két alkalommal is megbeszélést folytattunk a polgármesteri hivatal munkatársaival – köztük jegyző úrral is – együttműködve.

A kiáltványban többek között az alábbi intézkedéseket kértük az önkormányzattól:

“A meglévő helyi jelentőségű védett fákhoz állapotfelmérés és kezelési terv készítése.”

“Meglévő körbeburkolt fák esetében a burkolat visszabontásával a fa életkörülményeinek javítása nagyobb zöldfelület kialakításával.”

“Szakszerű faápolás, fenntartás biztosítása.”

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az idézett pontokban megfogalmazott feladatok részbeni elmaradása – különösen a fenntartás tekintetében – az Eszterházy téren helyi védelem alatt álló török mogyoró (Corylus colurna) esetében oda vezetett, hogy a fa látványosan kiszáradófélben van.

Az Egerhez kötődő alulírott civil szervezetek és magánszemélyek összefogásávál létrejött Egri Zöldek csoportja (röviden: “EZ”) azonnali lépéseket sürget a török mogyoró egészségi állapotának javítása érdekében.

Tisztelt Jegyző Úr! Nyomatékosan kérjük, soron kívül hozza meg a szükséges intézkedéseket a fa megmentése érdekében!

Fadiagnosztikai adatlap és kezelése javaslat rendelkezésre áll. A minősített favizsgáló (Donáczi Szilárd FV-21/06) által 2024. augusztusában készített dokumentáció megállapítja, hogy a “fa jelen állapotában haldoklik. Gyökérzetének fal felőli része roncsolódott, a szállító pályák elhaltak és a korona nagy része kiszáradt. Jelen állapotában a fa kiszáradása és pusztulása várható.”

A favizsgáló kezelési javaslatában több feladatot meghatároz, amellyel a fa élettartama meghosszabbítható. Ezek közé tartozik a fa körüli burkolat felbontása vagy “öntöző kutak” kialakítása, a száraz ágak levágása, az élő hajtások növekedést serkentő kezelése.

A fa élete szempontjából a 24. órában vagyunk, nem várhatunk tovább! Az “EZ” képviselői úgy döntöttek, az alábbi tevékenységekkel maguk és szervezeteik révén is kiveszik részüket a török mogyoró megmentésében:

  1. Figyelemfelhívó rendezvény szervezése a török mogyoró megmentéséért 2024. október 4-én a védett fa környezetében. A program során kicsiket és nagyokat kérünk fel arra, hogy a fa alatti burkolatra rajzolják fel, miként zöldítenék a fa környezetét.
  2. Adománygyűjtés, amellyel a fa kezeléséhez szükséges anyagi fedezetet vagy annak egy részét szeretnénk előteremteni, lásd: https://www.kaptarko.hu/termek/adomany-torok-mogyoro/
  3. Természetbeni felajánlások gyűjtése a munkák kivitelezéséhez kapcsolódóan.
  4. Favédelmi terv vagy közterület alakítási terv térítésmentes elkészítése az önkormányzatnak a beavatkozás mikéntjéről hozott döntése függvényében.
  5. Szükség esetén fizikai munka a megvalósítás során.

Tisztelt Jegyző Úr! A favizsgáló megállapítása szerint “a megmaradt vegetációs felület beavatkozás nélkül el fog száradni”. Cselekedjünk most! Cselekedjünk közösen a fa érdekében, amely egyúttal a városban élők érdeke is!

Előre is köszönjük aktív szerepvállalását, támogató együttműködését!

Tisztelettel:
Egri Zöldek

Eger, 2024. október 3.

Egri Zöldek
Életfa Környezetvédő Szövetség
Hacsi Tamás tájépítész
Kaptárkő Egyesület
Komlósi Csaba magánszemély
Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoport
Part Egyesület

Megjegyzés

Megjegyzés készítése