Teret a fáknak!

Teret a fáknak!

Figyelemfelhívó akció egy egri fáért. És persze a többiért is.

Egri Zöldek egy figyelemfelkeltő akciót szerveznek 2024. október 4-én, péntek délután az Eszterházy téri száradó törökmogyoró fához. Lesz aszfalt zöldrefestés és a tér fáinál szakvezetett városi séta.

Gyertek segíteni megvédeni a város egyik ikonikus fáját, és felhívni a figyelmet az egri védett és kevésbé védett fák fontosságára.


Célunk, hogy felhívjuk az egriek figyelmét arra, hogy az Eszterházy téren a törökmogyoró fa köré letett térkő a fa száradását okozza.

Mentsük meg a fa életét együtt!

2024. október 4., péntek

16:00 Krétarajz készítése a fa köré letett térkőre

Várunk gyerekeket, fiatalokat, családokat és természetvédőket, hogy együtt rajzoljunk a fa köré letett térkőre olyan környezetet, amelyre szüksége van egy fának az élethez! Ezzel a szimbolikus cselekedettel fejezzük ki, hogy mit szeretnénk.

16:15 Természetismereti séta az Eszterházy téren

Ismerjük meg együtt az Eszterházy tér többi fáját is! Hacsi Tamás, tájépítész vezetésével részt veszünk egy ismertető túrán.

Mi, Egri Zöldek, pedig az esemény után további lépéseket teszünk a fa megmentéséért: kezdemenyezzük a térkő burkolat eltávolítását, továbbá gyűjtést szervezünk a fa megmentési munkáira. Ez a fa legyen példa arra, hogy Egerben odafigyelünk a fáinkra, hogy a jövőben ne kerüljön egyetlen városi fa sem ilyen helyzetbe.


Mik lehetnek egy város természeti értékei?

Ezt a kérdést feltéve sokan elsőként a fákra gondolunk, melyek között Egerben szép számmal vannak védett fák is. Sajnos a védetté nyilvánítás sem egy életbiztosítás, erről tanúskodik az Eszterházy téren száradó török mogyorófa (Corylus colurna) is. Felelős, nyitott szemmel járó egriek nap, mint nap „megcsodálhatják” az elszáradóban lévő fát. A térkövezés előtt a csodálat nem idézőjeles volt, ez a fa nem véletlenül kapta meg a védettséget. 92 évre becsült életkora is méltóvá teszi erre a címre és fontos tudni, hogy amíg ereje teljében volt oxigént, árnyékot, szép látványt és ízletes gyümölcsöt köszönhettünk neki, valamint élő- és táplálkozóhelyet biztosított más élőlénycsoportoknak, különböző rovaroknak, köztük beporzóknak is.

A fák szerepe a levegő tisztaságának védelmében, a tartós kánikula káros hatásainak kiküszöbölésében is kiemelkedő.

Ültethetünk (és fogunk is!) egy fiatal fát egy kivágott – vagy jelen esetben majdhogynem életképtelenné tett – fa helyett, azonban ez nem oldja meg a problémát. Belátható, hogy a fentebb felsorolt szerepet egy frissen ültetett fa nem vagy csak nagyon kis mértékben tölti be.

Az öreg fák ökológiai, klímavédelmi jelentősége kétségbevonhatatlan!

Az Egri Zöldek célja a török mogyoró megmentése, melynek első lépéseként szeretnénk szemléltetni, mennyi szabad talajfelületet kellene szabadon hagynunk a fa víz- és tápanyag-ellátottságának biztosításához, vagyis mekkora területhez lenne úgymond „joga” ennek a fának!

Gyertek és rajzoljuk meg együtt azt a tervet, ami a török mogyorónak is tetszene!

Szeretettel várjuk mindazokat a családokat, gyerekeket, fiatalokat, akik szívesen rárajzolnák a térkőre a természetes burkolatot, vagyis zöld növényeket, színes virágokat, cserjéket! Krétára fel! Ha van sajátotok, hozzátok magatokkal, de mi is biztosítunk Számotokra aszfaltkrétát!

A programot egybekötjük egy természetismereti sétával, amely során Hacsi Tamás, tájépítész bemutatja a tér többi fáját is!

Legyünk minél többen és fejezzük ki véleményünket a természetkárosító térkövezéssel kapcsolatban!

IDŐPONT: 2024. október 4., péntek, 16.00
HELYSZÍN: Eger, Eszterházy téren száradó török mogyorófa körül
SZERVEZŐK: Egri Zöldek
Facebook esemény >

  • Életfa Környezetvédő Szövetség
  • Hacsi Tamás tájépítész
  • Kaptárkő Egyesület
  • Komlósi Csaba magánszemély
  • Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoport
  • Part Egyesület

Megjegyzés készítése